DGNEWS.EU

Пазарджии от Димитровград изригнаха срещу властта. Иде ли края на прочутия пазар?

Пазарджии от Димитровград изригнаха срещу властта. Иде ли края на прочутия пазар?
През ноември 2016 г. на пазара се проведе най-мащабната акция на тържището с участието на НАП, ГДБОП и МВР
Apr 26
12:40 2019

Търговци от димитровградския пазар изригнаха в социалните мрежи срещу властта и зачестилите проверки на всички инстанции и потребителски организации в последно време. Пост за организиране на протест тази сутрин се появи във фейсбук групата „Димитровградски не/редности” късно снощи. Постът е на Miro Arnaudov, но той е харесан от 326 души. Възмущението на производители и продавачи е заради ежеседмични проверки, които стресират клиенти и търговци, което на практика убива и без друго слабата търговия на Неделния пазар. В поста си се заявява, че проверяващите служители са безкомпромисни и са инструктирани да глобяват и да запечатват масово обекти. Търговци обявяват, че не са против проверките, но настояват те да се провеждат цивилизовано, за да може търговията, колкото и вяла да е, да върви, а те да работят спокойно.

„Господа управници, взехте ни здравето, спокойствието и парите. Останаха ни само,,душите,,. Ние създадохме от нищото едно голямо тържище, осигурихме работа за семействата си и за поне още 1-2 човека във всяка работеща фирма на пазара. Останахме да живеем в един град без развитие, защото работата ни беше тук. Но вече ни е трудно да работим, утре ще ни бъде трудно да си плащаме наемите, заплатите и осигуровките. Питаме до кога ще ни стресират и до кога ще се държат с нас, като с престъпници служители от всякакви инстанции - НАП, Защита на потребители, Иконимически полиции от цяла България. Г-н Димов, в тази сива държава до нас ли опряхте?...”, обръщат се през фейсбук към кмета на Димитровград търговците.

В поста си недоволните отправят упреци главно към управляващите от партия ГЕРБ. С което отсега е ясно, че недоволството им ще се класифицира като предизборна атака на опоненти, заради годината на избори, в която сме. Какъвто и етикет да се сложи на това недоволство обаче, политиката на все повече регулации, непрекъснатото повишаване на осигурителната тежест и разходи спрямо работодателите и „плановия” контрол спрямо малките и семейни фирми, поставя резонно въпросите: Иде ли края на прочутия димитровградски пазар? Кого обслужва това?, и Защо се преследват законно работещите, вместо тези които работят на черно, в повечето случаи без фирми?

Факт е, че търговията на Димитровградския пазар умира с всяка изминала година. Показват го празните маси, потока от клиенти и оборотите на фирмите и на самите общински пазари. Заради поредния наложен административно скок на размера на осигуровките от началото на 2019 г., които прибира държавата, някои преустановиха работа. Факт е, че част търговията се изнесе през интернет и куриерски фирми, които доброволно съдействат на властта. Факт е, че контролът води до глоби и санкции, които трябва да пълнят продънената държавна хазна, която изнемогва от харчове към пенсионери, социално слаби, чиновници и задоволяване нуждите на отделни части от обществото и дори вероизповеданията. Факт е, че за разлика от пазара, пространствата около тържището са в разцвет и се застроиха масово в последните години. Факт е, че у нас борбата със сивата икономика опира само до работещите законно чрез регистрирани фирми. Останалите, които работят на черно, осъществяват дейност без фирми и укриват доходи и данъци, и в крайно сметка ощетяват държавата и законния бизнес, просто няма кой да следи.  

През ноември 2016 г. на пазара се проведе най-мащабната акция на тържището с участието на НАП, ГДБОП и МВР

8 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?