DGNEWS.EU

Как сбърканата медийна среда убива доброто

Как сбърканата медийна среда убива доброто
Nov 30
12:42 2018

Колегиалната злоба и некадърност в хасковската медийна среда роди поредната си перверзия. Какъв увреден мозък трябва да си, за да стъпчеш човешкото нещастие и една благородна кауза обединила стотици, превръщайки ги в пасквил срещу една определена личност, в случая обществен защитник. Вчера тази уродлива среда написа, че една млада жена има инвалидна количка, а други 132 в Димитровград – не. Дават ли си сметка авторите, че това може да убие човешката доброта, надеждата и мечтата на един човек с увреждания? Че може дълбоко да го нарани, втълпявайки му вина за споходилата го хорска съпричастност?

Кое провокира въпросният коментар и срещу какво е насочен? Срещу това, че една институция призвана по Конституция да служи на обществото, реши да обърне внимание на конкретен социален случай, огласен от техни колеги? За това, че посещението и подкрепата на омбудсмана бе отразена публично от медии? Значи когато институциите не работят е лошо, а когато го правят – било евтин пиар? Простете, но подобно схващане е сбъркано!

Без да съм адвокат на Манолова ще кажа, че решението й да съдейства по този случай, дойде в момент, когато институцията, която тя представлява, откри приемни във всички общини в цялата Хасковска област. Факт! Вчера тя лично даде пресконференция в Областна администрация и можеше да бъде питана директно от същите тези автори защо е решила да помогне. Подобен материал обаче не прочетохме. Вместо това видяхме цинизъм, който потъпка споделена човешка драма, една мечта и една благотворителна кампания. Явно вместо очи в очи, по удобно е да се снишиш и да нанесеш отровно ухапване внезапно и от разстояние.

Кой трябва да изпитва срам? И на кого втълпявате вина за тези 132-ма нуждаещите се – на Мария, на Манолова, на дарителите или на институциите, които си затварят очите? Ние знаехме за Мария, разказахме нейната история и успяхме да помогнем. Смея да твърдя, че свършихме добра работа, виждайки щастието в очите й. След като знаете че в Димитровград има и други, направите го и вие. Все пак журналистиката е призвана и за това.

Останалото е прилагане на мъртва хватка чрез упражняване на професията. В Хасково Четвъртата власт е усвоили тази хватка до съвършенство. Видяхме го преди пет дни при протестите в Димитровград, видяхме го и вчера. Тя ще бъде прилагана и в бъдеще с цел извличане на дивиденти. При това не само срещу политическите и обществените неудобни фигури, но и срещу конкуренцията в медийна среда. За жалост, това е индикатор, че в хасковско тази среда е вече сбъркана. А като такава тя е способна да ражда цинизъм, да попарва мечти и да убива доброто. Готова да дава косвени жертви.

3 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?