DGNEWS.EU

Психолог: Телефонните измамници са хакери, жертвите им са в паника и шок

Психолог: Телефонните измамници са хакери, жертвите им са в паника и шок
Величка Петрова, психолог
Oct 09
15:05 2018

Над 10 са официално регистрираните телефонни измами в Димитровград и региона от последния месец. При два от случаите щастлива случайност спаси набелязаните жертви, които предимно са възрастни хора. Заслугата е на таксиметров шофьор и на млад мъж, който измамниците вербували като „муле” под предлог, че помага за пренос на документи. Бързата им реакция да сигнализират в полицията предотврати предаването на парите на измамниците. В първия случай сумата бе 12 000 паунда, а във втория - 2300 долара, 3140 лева и златни накити.

Случаите в Димитровград са само част от тъжната криминална статистика у нас. Зачестилите случаи повдигат много въпроси – как действат измамниците, защо хората се лъжат, на какво се дължи феноменът „хвърляне на пари през терасата”, защо разкриваемостта на тези престъпления е толкова ниска, а случаите предизвикват подигравки сред обществото и т.н.   

Отговори на тези въпроси търсим от психолога Величка Петрова. Тя е завършила философско-историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Преподавала е философия, психология, етика и естетика 17 години в средните училища в община Димитровград. Работила е и като училищен психолог. Специалист е по дефектология, която е практикувала през останала половина от трудовия си път. Има опит с психологично консултиране на деца, възрастни и семейства.

- Като психолог сблъсквала ли си се случаи на телефонни измами?

- В практиката си не ми се е налагало да консултирам жертви на телефонни измами. Но имам случаи за които познати са ми споделяли, че са излезли благоприятно от ситуацията, само защото други трезвомислещи хора са се намесили точно в този момент.   

- Защо жертви на телефонни измами са предимно възрастни хора?

- Телефонните измамници атакуват най-вече възрастните хора, защото те са много по-лесна мишена, от младите мислещи хора. Причините да стават жертви на този род престъпление са многопластови. На първо място много от тях са самотни. Децата и внуците са далече. Чувстват се незащитени и живеят в постоянна тревога, с усещането „Бог високо, цар далеко“.

Реакциите на възрастните хора са по-забавени. Те по трудно се ориентират в екстремни ситуации. Когато са атакувани или под емоционално напрежение (а измамниците точно това правят), е невъзможно да оценят адекватно ситуацията. Нямат време за това и губят ясна преценка. Трудно вземат правилно решение.

- Повечето измами стават, защото жертвите са склонни да помагат, къде на мним полицай, къде за друго. Какви са причините за това?

- Времето, в което се формирала личността на днешните възрастни, е било друго. Техните нравствено-етични норми на поведение са свързани с определен морал, отговорност, съвест - много по-различен от нравствено етичните норми в днешно време. Тяхната същностна характеристика е застинала във времето на комшулуването, отключените врати, откритите дворове, добрите съседски отношения. Във времето когато хората общуваха, когато държавата и партията мислеха за тях. Това е оформило техният социален облик. Те имат развито чувство за емпатия и винаги са готови да помогнат. Нещо, на което сега някои млади се присмиват. И през ум не им минава за такова битие на човека.

Другото е страхът, който здраво се е враснал в несигурното днешно време. Никой от нищо не е застрахован. Никой. И възрастните хора го изпитват ежедневно на гърба си. Тук не са необходими подробности. Те ежедневно са около нас. Ежедневно.

- Коя е причината телефонните измами за успяват, въпреки че непрекъснато МВР и медиите предупреждават за тях?

- Ключът към успеха е валидността на две противоположности (амбивалентност) между мудността в реакциите на възрастните и внезапната атака на измамниците.Нека си представим една атмосфера на ежедневни грижи и тревога, в която децата са далече от нас. Стационарният телефонът иззвънява, вдигаме слушалката и един тревожен, отчаян глас се обажда и атакува с ужасяваща новина. Плачливо, настойчиво, настъпателно. Основният похват е неочакваната атака. Внезапността блокира ума, атакува емоцията бързо категорично, неотложно. Присъства момента на изненадата, която освен неочаквана, е драматична и агресивна. Липсва зрителния контакт и първото впечатление за човека от другата страна.

- Какъв е похвата и профила на телефонния измамник?

- Телефонният измамник, говори бързо, тревожно убедително и поставя жертвата в ситуация на мигновено реагиране, в която няма време за ориентиране. Съзнанието и емоцията са хвърлени внезапно в „кладенеца” на стреса. Жертвите са в шок. Емоциите им са завладели сетивата - страх, чувството за опасност, безизходност. В следващия момент измамникът предлага изход – рязко, категорично, убедително, атакуващо. Възприятията са прецакани. Въображението прецаква оценката. Тогава умът реагира като автомат. Предпазителят е вдигнат и спусъкът е задействан автоматично, без мисъл за оценка на ситуацията. Импулсивно се подчинява. Попаднал е в мрежата на измамника.

За атакувания ситуацията е екстремна. Няма време за размисъл. Това му е внушено от измамника, който не го оставя да се опомни. Той непрекъснато атакува с инструкции за действие. Ако това е математична задача, мислите ни тракат, какво е дадено, какво се търси и какво трябва да направим, за да решим задачата. При атаката, жертвата няма време за разсъждение и реагира ирационално. Измамникът е отнел това време и правилото за ориентация е нарушено. Нарушено е правилото за осмисляне на ситуацията и вземане на решение от набелязаната жертва.

И тъй като атакувания е поставен в ситуация на невъзможност, перспективата на въображението е ужасяваща. Въображението не може да контролира мислите, и ужиленият приема предложените решения на измамника, като единствена възможност за решаване на проблема. Така въображението на ужаса е моторът на следствието. Голямата грешка. Бъдещата грешка, която ако не се предотврати се превръща в настояща. Бих се изразила по друг начин. За миг умът попада в мимикрия, без мисъл за адекватна реакция. Измамниците на това разчитат. Те са хакери на чувствата и емоциите. В желанието да се отърве жертвата изпълнява всичко. В паниката си хвърля през терасата пари или ги оставят до кош за боклук. На подобно нещо младия човек няма да се върже, защото той е с друга психология.

- Как би охарактеризирала телефонните измамници?

- Те са нагли безскрупулни, без капка морал и чувство за чест и достойнство. Те не уважават човешката същност. Те са брутални и с психология на престъпник. Това е особен вид бизнес, мрежа от добре организирани хакери на човешката наивност. И тъй като няма хванати, защо да не продължат.

- Виждаш ли начини как да бъдат спрени?

- Отговорът е работа на разследващите органи. Ние сме страна на Европейския съюз. Трябва да имаме единна мрежа за защита, за проучване и за проследяване. Когато има воля, всичко може да бъде разследвано и заковано с белезници. Другото са оправдания. Аз вече си задавам въпроса дали има желае у институциите да се справят с този проблем. Ако държавата не се намеси активно, това ще продължава.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?