DGNEWS.EU

Стоянка Мутафова: Не искам да се редя в редиците на стариците

Стоянка Мутафова: Не искам да се редя в редиците на стариците
Стоянка Муттафова
Apr 09
15:28 2018

Примата на българския театър Стоянка Мутафова гостува в Димитровград за първото издание на Младежките театрални празници в края на март. Ден след Световния ден на театъра голямата българска актриса представи тук книгата на своята дъщеря Мария Грубешлиева-Муки - „Добър вечер, Столетие мое”. Госпожа Стихийно бедствие любезно се съгласи да даде интервю за dgnews.eu.

-Какво Ви свързва с Димитровград?

-Много пъти съм гостувала в Димитровград и съм играла на тази сцена. Дъщеря ми работеше тук като завърши ВИТИЗ и съм идвала да я гледам. Помня че спах в един много хубав хотел в края на града, сложиха ме под балдахин да спя, и ми казаха, че това било за Тодор Живков. Още помня как паднах по стъпалата в театъра от горната гримьорна на сцената. Аз се търкалям, бастуна трака, Татяна Лолова припада. Спокойно нищо ми нямаше.

-Рискова ли е вашата професия?

-Да. Когато я започваш не се знае дали ще ти тръгне или не. Късмет е малко.

-Вие как разбрахте, че успехът ви е споходил?

-Разбрах, когато станах един от основателите на Сатирата. Ние бяхме една група Калоянчев, аз, Парцалев. От Народния театър дойдоха да ни помагат и други силни артисти и мисля, че това бе късметът ми – че поставих началото на сатиричния театър, който ми беше по сърце. Преди това бях в Народния театър, но напуснах по свое желание. Потръгна добре, защото Боян Дановски дойде и стана директор, а той беше човек с голяма култура, напипал точно пътя, по който да вървим. Имахме едно хубаво начало, след това дойде при нас и Невена Коканова, състава се увеличи, и дълги години бяхме първия театър в страната. В София хората по стълбите сядаха да ни гледат. Билетите веднага свършваха. От касата на театъра опашката стигаше до площад „Славейков” и по-нататък. Ние играехме много и всякакви роли, а това е от значение – де си необходим на театъра. Защото има много талантливи хора които могат, но не се стига до тях. И понякога си отиват така.  

-В каква степен успехът се дължи на таланта и в каква на многото работа?

-Човек не бива да се осланя само на таланта си. Нужна е много и тежка работа. Нашата група всички бяхме много талантливи и работливи, търсещи път, стараехме се да не се повтаряме.

-Как според вас се отрази прехода на театъра? Болно ли ви е?

-Как няма. Естествено в прехода, нещата се променят в много посоки - в театъра, в политиката, навсякъде. Според мен всичко ще си дойде на мястото, след още някоя и друга година.

-Нямаше ли нещата да се развият по добре, ако интелигенцията беше по смела пред управниците?

-Не сме в състояние. Такава ни е държавата, като не ти дават възможност, как. Нужна е повече свобода, за да може да се втурнеш в нови посоки, да експериментираш. Нашият сатиричен театър израсна защото ние използвахме, че сме сатира. Като направим нещо много смело и като започнат да викат, им казвахме „Ние сме сатира, ако искате затворете ни, да разбере светът, че България затвори сатирата си”. И така запушвахме устата на много ръководни кадри. Имахме наистина много силни постановки. То комедия без сатира, какво е.

-Това ли е формулата на успеха - да впрегнеш вътрешния си дух и любов в работа и професия, която да осмисля?  

-Абсолютно. Това е валидно за всяка професия. И те поддържа и прави щастлив през целия ти живот.

-През февруари навършихте 96 години. Откъде извира неповторимия Ви младежки дух?

-Явно нося нещо у себе си. Не знам, но наистина това което ме крепи е младия ми дух. Не обвързвам младостта с годините. Не правя разлика. Аз съм в дълбока старост вече, но не се оставям така. Не искам да се редя в редиците на стариците и не затова, че съм остаряла. Аз знам на какво приличам и не се старая да изглеждам по-хубава или по-красива, не е там работата. Въпросът е вътрешно да не остарееш. Там не се давам. Защо трябва да остарееш, когато отвътре ти е свежо. И още търсиш.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?