DGNEWS.EU

Ивайло Попов: Европа обмисля въвеждането на регулация за употребата на въглища от домакинствата

Ивайло Попов: Европа обмисля въвеждането на регулация за употребата на въглища от домакинствата
Mar 12
21:38 2014

Екологичните проблеми в региона предизвикани от употребата на въглища в индустрията представиха наскоро с проекта си „Скритата цена на енергията“ в Димитровград представители на екосдружението „За Земята” и „Грийнпийс България”. Те направиха преглед на последиците и замърсяванията на въздуха от използването на въглища, както и алтернативите за енергийната сигурност на страната и за запазване на работните места – проблеми, които природозащитниците очертаха като сериозни при намаляване използването на въглища в българската индустрия.

Като потвърждение на изнесените от еколозите факти, преди дни от РИОСВ-Хасково представиха годишния си доклад за 2013 г. в областта. Данните показват, че през миналата година Димитровград е бил обгазен със серен диоксид 57 пъти. В 43 от случаите замърсяването се дължи на пренос на вредни емисии от енергийния комплекс "Марица Изток" в Стара Загора и от дейността на ТЕЦ "Марица 3" АД в Димитровград. Резултатите са значително по-лоши от регистрираните през 2012 г. От инспекцията отчетоха още и наднормено съдържание на фини прахови частици в резултат от повишеното потребление на твърди горива в битовия сектор.


Ивайло Попов е на 32 години от София. По образование е юрист. Записал се доброволец в „За Земята“ още като студент. В момента е координатор на проекти към екологичното сдружение.


Г-н Попов, откога съществува сдружение „За земята”?

Официално от 1995 г., но 2-3 години преди това е съществувало като неформална група от хора. Ние сме една от най-старите екологични организации в България. Най-силната тема, по която работим е климат и енергия, която включва енергийна ефективност; възобновяеми енергийни източници; проблеми с атомната енергия и др. Активни сме и по въпросите за земеделието и ГМО, проблемите с отпадъците, добива на злато и др. Сдружението е част от много международни мрежи, сред които и „Приятели на земята – Европа“. От две години „За Земята“ работим и по проблемите на въглищната индустрия.


Защо се спряхте на Димитровград?

Не е случайно. Тук имате ТЕЦ „Марица 3“. Всъщност идеята ни е да покрием този район, но засега работим предимно в Стара Загора. Част от нашата кампания е да работим на централно ниво с министерствата в София. В Димитровград идвахме веднъж. Правихме презентация в ОУ „Алеко Константинов“. Във всички дейности, които развиваме залагаме основно на инициативи в образованието. Работим с над 150 училища в цялата страна.

За нас не е важно да достигаме до хиляди или милиони хора, а до тези, които приемат за свои темите, по които ние работим. Нужно е да привлечеш активни хора, за да развиваш дадена кампания.


Успявате ли да привличате към вашата кауза големи индустриални компании в България?

С големите специално не виждам как може да стане. Не че не ни се иска, но...


А търсите ли диалог с тях?

Досега сме искали две срещи в ТЕЦ „Марица Изток 2“ и не сме успявали. С „Мини Марица изток“ също. Може би, един ден ще се случи, но на този етап не виждам какво можем да направим с тях. По скоро с контролните органи в лицето на Министерство на околната среда и водите и Министерство на икономиката и енергетиката, които определят енергийната ни политика. Големите индустриални компании трябва да спазват нормативната уредба, а за нас е важно да усъвършенстваме тази уредба и да следим стриктно дали тя се спазва, защото в България имаме проблеми и при двете.


Срещу страната ни има задействана наказателна процедура заради замърсяването със серен диоксид...

Безспорно проблемите със серния диоксид, с азотните окиси, фините прахови частици, които директно се отразяват върху здравето на хората, са сериозни. Темата за климата е изключително важна за нас, но в България не е много популярна. У нас вероятността някой да предприеме политики е много малка, ако не е Европейската комисия. Има ли европейско законодателство ние щем, не щем трябва да го приложим.


Как си обяснявате, от години Европа ни предупреждава за високите нива на серен диоксид, а толкова време държавата не се справя с проблема, въпреки своите лостове?

Сериозно наследство. В момента около 40 процента от електроенергията ни идва от въглища, за което разбира се, не можем да очакваме бързи решения. Но за нас е важно да вървим в правилната посока и полека да се освобождаваме от тази зависимост. Специално сега с новото правителство, нещата пак тръгнаха в старото русло, пак говорим за нови АЕЦ и ТЕЦ, което е изключително обезпокоително. България няма нужда от тези нови мощности, защото има свръхпроизводство на енергия, това е факт и всички официални данни го показват. От друга страна в сектора са заложени много пари и определен кръг от хора имат интерес това да се случи. Налага се твърдението, че въглищата са единственият национален енергоизточник. Така е, но не е единственият! През всичките години се създава усещането, че без това не можем, а това въобще не е така. Нашият анализ показва, че можем да вървим и постепенно да изключваме ТЕЦ-ове. Този процес е тръгнал и определени централи ще затворят и без нас да ни има. Но ние наблюдаваме и екологичните последствия на определени явления и социалните последствия, които се случват. Не знам дали си спомняте, какво се случи с Брикел, когато трябваше да затвори преди две години за два месеца. Въпросът е, че това се знаеше 4 години по-рано и никой не взе мерки, за стане по безболезнено. Да се преквалифицират работещите, да се намери алтернативно гориво за детските градини, а не да чакат последния момент. И когато затвориха да се появяват по медиите с аргумента, че нямало отопление в забавачките. Четири години не се е правило абсолютно нищо при положение, че са знаели. Изключително несериозно, нали!


Актуална ли е темата за замърсяването на атмосферния въздух в градска среда заради широката употреба на въглища от българските домакинства?

Абсолютно! Политиците вече започнаха да заиграват популистки как трябва да спрем да горим въглища и да минем на екобрикети и т.н. Действително в тази насока предстоят промени в европейското законодателство, което да регламентира употребата им. Няма как да минем без това. За повечето стари страни членки това е непознато явление, но за новите от т.нар. Източен блок проблема е сериозен и предстои въвеждане на регулация. Все още не е ясно точно каква ще бъде. 


Всяка година в Димитровград домакинствата, отопляващи се на дърва и въглища се увеличават 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?