DGNEWS.EU

Д-р Елисавета Стефанова: Очакваме нови рестрикции в направленията, но ще инвестираме в апаратура

Д-р Елисавета Стефанова: Очакваме нови рестрикции в направленията, но ще инвестираме в апаратура
Feb 13
16:38 2014
Д-р Елисвета Стефанова, управител на "Медицински център" - Димитровград
Д-р Стефанова, има ли промени в дейността на центъра от началото на тази година? Центърът си запазва обема от практики, които функиционират на негова територия. Те са 24 плюс образната диагностика. Имаме широка представителност на основни здравни специалности и подспециалности. Както в цялата страна, рестрикцията идва от по-голямото лимитиране на направленията от Националната здраво-осигурително каса, с които ние основно работим. Стараеем се да задъжим и да разширяваме обема на работа, за да компенсираме намалението при направленията. За тази година отново се очаква ограничението да е около 15 на сто. По принцип рестрикция има всяка година.
Това свиване на направленията оказва ли "дисциплиниращ ефект" върху работата на центъра, както се изрази преди време един здравен министър?Големите болници искат пациента да е обработен в доболничната помощ, за да не хабят собствения си ресурс. Това обаче дърпа от нашия ресурс, а той е толкова ограничен. Като дойде пациент няма да го пратя при друг специалист само и само, нали, да завъртя това направление. Ние просто нямаме такива, които само да завъртим. Имаме направления, които трябват за болни, и болни, които казват: "Вие не ме пращате, вие не ми пущате ядрено-магнитен резонанс, не ми пущате скенер, аз съм със злокачествено заболяване" и т.н. Ама 4 пъти в годината, с каквото и заболяване да си, скенер не може да се прави - няма такива лимити.Системата е такава - ползвал, не ползвал - идва момент, в който няма какво да дадем. А това което се надхвърли като лимити доболничната помощ го връща и ние плащаме затова, че сме дали на пациентите направление или изследвания. Така държим системата, че досега не сме връщали пари на здравната каса, но при личните лекари това си е масова практика. Те имат непрекъснато надхвърляне на лимитите, не стига че си заплащат направленията, ами и глоби имат после.  
Имате ли случаи пациенти да връщат направления в центъра, както практикуват семейните лекари?Много джипита дават възможност пациента да върне направление, което няма да ползва преди изтичане на крайния ме срок...  В рамките на месеца направлението може да се заличи от амбулаторния лист, но пациента трябва да има ангажимента да го върне. Ако след издаването му в рамките на месеца, човекът не може да посети лекар, с когото е имал уговорка, по-добре да го върне, защото по този начин, направлението ще се запази в лимита на центъра и ще даде възможност на следващ пациент или да се ползва следващия месец.   
Има ли центъра недостиг на специалисти?След като касата въведе изискванията за голям брой специалисти в отделенията на болниците, за да могат да работят по клинични пътеки, доболничната помощ навсякъде страда от недостиг на специалисти. Не защото ги няма, а защото те могат да работят ограничено време. Защото те са на основни трудови договори в болниците, иначе болницата не може да функуционира, и при нас както в повечето центрове, са назначени почасово, за да покриваме дейност, но в лимитирано работно време. Тъй като специалиста не може да се работи с повече от два договора, само със специални разрешение - на три. 
Да, но в малките населени места нямат кои знае колко специалисти...Малките населени места не сме атрактивни. Ние не можем да предложим на някой с рядка специалност да дойде при нас в добоничната помощ. Той трябва да работи и в болница по съответните клинични пътеки. На територия на Хасковска област няма такива болници, които да работят по такива тесни високоспециализирани клинични пътеки. Факт е, че от 6 години в областта няма ревмоталог. Д-р Владева имаше договор с касата и идваше по-рано по няколко часа седмично в Хасково, но вече работи по пътя на частния прием. Областта закъсваме още за гастроентернолози, пулмолози, епидемиолози, нефролози и др.
Възнамерявате ли да продължите да инвестирате в апаратура за центъра? В центъра разполагаме с висок клас специализиран ехограф в областта на кардиологията, които съответно покрива коремна и друга ехография. С него работят д-р Милева, д-р Пальонов, д-р Милева,, д-р Михайлов, както и педиатрията и детската ревмо-кардиология. Предстои неговото дооборудване с доплер за неврологията, който да изследва всички съдове на тялото. Очният кабинет оборудвахме преди 3 години със съвременна апаратура като диагностика, без естествено лазарните апарати, тъй като нямаме такъв обем пациенти да го натоварим. Но разполагаме с необходимото за прецизна диагностика на очните заболявания като безконтактен тонометър, пахиметър, компютърен периметър и др., които се ползват от пацинети, които лежат и в отделенията на нашата болница. По същия начин се ползва и физиотерапия. В кабинета по "Уши, нос, гърло" ще дооборудваме с темпанометър и други по съвременни средства за изледвания на детския слух, тъй като при децата е по-трудно обективното диагностициране, отколокото при възрастните. В образната диагностика също през годините сме инвестирали. Досега поддържахме изследванията на ЯМР, но отчетохме дейността като неефективна, и от тази година нямаме ядрено-магнитния резонанс в доболничната помощ. Причина за това е, че клиниките искат изследването да е направено при тях или доверена лаборатория. От друга страна пациенти, които имат вече такива изследвания се връщат от клиниките при нас за нови направления, но няма как.
Виждаме, че имате нови компютри в центъра...Да от миналата година вече сме с лицензиран Windows, а преди бяхме на Linux. Накупихме ново компютърно оборудване от нормален клас за нашите нужди. С годините ние натрупваме много информация и старите компютри вече не вършеха работа. Имаха повече нужда и разходи по поддръжка. По проект за подобравяне условията на труд на Министерство на труда и социалната политика, успяхме да направим основно пребоядисване на коридорите на центъра, в което вложихме около 8000 лв. собствени средства. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?