DGNEWS.EU

Защо качественото снегопочистване се оказа мисия невъзможна

Защо качественото снегопочистване се оказа мисия невъзможна
Feb 09
16:39 2017

Снегопочистването е цяло изкуство, което по българските ширини се опитваме да усвоим всяка зима. Показа го отиващата си, която пак ни изненада. Анкета на сайта показва, че за димитровградчани вината за непочистените улици е колективна. В допитването са участвали 180 наши читатели. От тях 50 хвърлят изцяло вината върху кмета, а за 38 виновници са наетите да чистят снега фирми, на които данъкоплатеца плаща. 23 участници в анкетата смятат, че вина за проблема носят недобросъвестните собственици на автомобили, които пречат на своевременното почистване. Едва 8 души са на мнение, че виновни за непочистените пътища са шофьорите на снегорини, които не гледат на терен какво чистят. 61 участници в анкетата обаче са категорични, че вината е на всички изброени.

Кой чисти в общината тази зима

Тази зима в община Димитровград за снегопочистването отговаряха 16 фирми, земеделски кооперации, еднолични търговци и лица, притежаващи необходимата техника. Градът и кварталите се почистваха от фирма „Нео-Титан” по силата на сключения преди години с общината договор за сметосъбирането. Останалата улична общинска пътна мрежа бе възложена чрез обществена поръчка на други 15 фирми и лица, които чистеха 16 обособени позиции. (виж списъка по-долу). Договорената цена за услугата с всяка от тях е 220 лв. без ДДС. Тя е формирана като сбор от сумите 80 лв. на моточас за почистване с трактор с гребло, 80 лв. на моточас за почистване с автомобил с гребло и 60 лв. на километър за опесъчаване с включена цена на материала. Плащането на наетите кооперации и лица става само след подписани от кметовете по места протоколи, с които се удостоверява, че услугата е изпълнена. По същия начин се практикува и с фирмата, отговаряща за града.   

Възлагането на дейностите на голям брой фирми в общината е наложена практика от няколко години заради по-голямата ефективност. Всеки чисти конкретен и сравнително малък участък, което позволява по-бързата му обработка. Така в снегопочистването се мобилизира цялата налична техника, вместо само на една фирма. Приоритетни за обработка са главните улици и кръстовища, изходите на града, участъците около училища, болница и др. Услугата се извършва по утвърдени и съгласувани графици с общината, която следи за изпълнението. Те обаче е трудно да се спазват, когато зависят от външни фактори като безразборно паркиране, например.

Техниката не е гарант за качество

Качеството на снегопочистване не зависи само от фирмите, но и от отговорността на останалите участници в движението по пътищата, показва практиката. Затова в началото на всяка зима кметът издава заповед, с която задължава собствениците на автомобили при снеговалеж незабавно да освободят пътните платна по централните улици. Факт е, че малцина го правят, а администрацията влиза в положение с ясното съзнание, че глобите са излишни, тъй като колите няма как да се изпарят. Избягва се и употребата на т. нар. „паяк”, който в тази ситуация само би създал хаос и задръствания по улиците. Така снегорините заобикалят паркиралите коли и чистят платната частично, после се завръщат отново, докато свършат работата, защото рискуват да не им се плати.    

Положението по второстепенните и сервизните улици в града и кварталите бе още по-трагично. Малките улички са осеяни с паркирали автомобили и влизането на снегопочистваща техника в тях е или невъзможно, или колите биха били затрупани със сняг. Така заради риска и големите количества сняг тази зима шофьорите пропускаха да влизат в някои тях. Тази участъци се считаха за не толкова приоритетни и затова си останаха непочистени и до днес. Това което най-много подразни данъкоплатеца бе движението на снегороини с вдигнати гребла, независимо че в част от случаите движението им ставаше по вече изчистени участъци (на снимката).

Пречи ли манталитета и къде буксува изпълнението

В община Димитровград няма практика графиците за снегопочистване да се оповестяват сред населението, за да знаят гражданите и най-вече шофьорите, в кой час и по коя улица ще мине машина. Тази година бе оповестен график само за извозване на снега по част от централните улици, но не и за трасетата на снегорините. С българския манталитет това едва ли би имало значение, но нищо не пречи да се изпробва някоя следваща зима. Съзнателно или не, но сред допуснатите пропуски бе, че на места снегорините чистеха само едното плътно или само по разделителната им линия, сякаш по тях коли не се разминават. Другото бе обработката на пътищата с пясък и луга, което за обикновения наблюдател бе крайно недостатъчно.   

Голям проблем се оказаха и непочистените обществени паркинги в града, които временно могат да поберат част от колите. Затрупани с тонове сняг в голямата си част те останаха неизползваеми и до днес. По тях още могат да се различат изоставените от новогодишната нощ коли, затрупани от преспи. Една от причините за непочистените паркинги е и това безотговорно поведение на собственици на МПС. Снегоринът няма да заобикаля и маневрира около колата, когато гони график. Така се влиза в омагьосан кръг до първото заледяване, когато чистенето на снега приключва.

Има ли място за оптимизъм?

Снегопочистването е цяло изкуство, което в български условия не зависи само от организация и логистика, но явно и от манталитет. Затова факта че всички плащаме данъци няма как сам по себе си да помогне. Факт е, че фирмите у нас чистят със стара техника вместо с модерно оборудвани снегорини, специализирани автомобили и добри химични смеси. Повечето от тях не могат да си позволят този голям разход, тъй като е икономически неизгодно. По нашите ширини тежки зими почти няма и вкарването на милиони лева в техника, която да ползваш през 5-10 години, е неоправдано. Въпреки това кметът Иво Димов заяви, че ще настоява „Нео-Титан” да инвестират в допълнителна техника. Дали частниците ще го направят предстои да видим следващата зима. Сега оптимистичното е, че идва пролет.

Отговорни за снегопочистването в общината през 2017 г.

Район Димитровград и кварталите - "Нео-Титан" ООД.

Район с.Райново, с. Долно Белево, с. Злато поле, с. Малко Асеново, с. Голямо Асеново, с. Бряст, с. Длъгнево и с. Здравец - "Агрофермер-2002" ЕООД.

Район с. Брод - "Баирче-Стойчеви и с-ие" СД, гр.Димитровград,

Район с. Черногорово -"Л и М" ЕООД, гр. Димитровград.

Район с. Воден - Производствено потребителна земеделска кооперация "Доверие", с.Воден

Район с. Каснаково -•Здравко Атанасов Запрянов, Хасково

Район с. Сталево и с. Скобелево - ЕТ .Левчо Илиев- Зорница 3" - Димитровград.

Район гр. Меричлери и с. Великан - ЕТ "Нако-Игнат Иванов",Меричлери.

Район с. Крепост - "к. п. Банев" ЕООД, с. Крепост.

Район с. Ябълково, с. Горски извор и С.Светлина - ЗКПУ "Ябълково"

Район с. Крум - "Чавдаров, Георгиев и с-ие" ЕООД, гр. Димитровград.

Район с. Добрич - Кооперация "Свободно кооперативно сдружение "Добрич", с. Добрич.

Район с. Върбица - Янко Ганчев Запрянов, гр.Димитровград

Район с. Бодрово - "Елит Агро 74" ЕООД, гр.Димитровград.

Район с. Странско - Кооперация за земеделски услуги "Доверие", с. Странско.

Район с.Радиево - ЕТ "Боян Гьоков", гр. Димитровград

6 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?