DGNEWS.EU

За тайните инвестиции и доноси

За тайните инвестиции и доноси
Mar 31
18:44 2016

Шикалкавенето около чуждестранните инвестиции в Димитровград днес извади наяве сигнал до прокуратурата за корупция по високите етажи на местната власт. Оказва се, че покрай публично прокламираните в предизборната кампания през 2015-а бъдещи капиталовложения, имало и тайни - доноси. Каза го кметът Иво Димов! Новината дойде след като днес основния му опонент на местния вот Стефан Димитров попита: Какво се случва с проекта за логистичния център? Въпрос, който много димитровградчани си задаваха от месеци, с надеждата за икономически подем на Димитровград и откриване на хиляди работни места в общината. 

Ако за пристрастените симпатизанти днешните излияния изглеждат като популизъм и поредна "битка" между двамата пред камерите, за други огласеното в Общинския съвет повдига сериозни въпроси: Колко още неказани тайни има около инвестиционните интереси към Димитровград? Защо кметът мълчи цяла година относно спънките за логистичния център и не извади наяве "доноса" до прокуратурата? Това ли е цялата истина за провала на инвестицията за 100 млн. лв.? Колко точно чуждестранни инвеститори са проявили интерес към Димитровград? Има ли такива на които е отказано и защо? Отговорите на тези въпроси знае само кмета и вероятно малцина избрани да дърпат конците на местното (само)управление. 

Преди година Иво Димов заяви пред медиите, че няма да разкрива информация за проявен инвеститорски интерес към Димитровград заради недоброжелатели на местно ниво, които по думите му се опитвали да провалят и стопират инвеститорите. Подобен аргумент е несъстоятелен, защото липсва база за сравнение. Ами ако 100 инвеститори са проявили интерес в предишния му мандат, а само двама-трима са решили да инвестират - това успех ли е? Отделен е въпроса кой печели и на каква цена?

Особено притеснително в днешното изказване е определянето на един сигнал до прокуратурата като "донос" заради съмнения за корупция по високите етажи на местната власт. От трибуната на Общинския съвет сезирането на държавното обвинение прозвуча като акция на бившата ДС и с внушението, че това е срамен акт на предател. Нали срещу корупцията у нас би следвало да се борят всички власти и обществото като цяло? 

3 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?