DGNEWS.EU

Опраскване с трибуквен орган по димитровградски

Опраскване с трибуквен орган по димитровградски
Jan 22
15:24 2016

Димитровград е уникален град! Така обичаше да се изразява бившия му кмет Господин Георгиев. Сигурно много от читателите не помнят годините на кметуването му. По обясними причини. Тези, които го знаеха емигрираха, другите измряха. Животът е калпав. Винаги завършва със завършване. Останаха и такива като мене, които да си спомнят за „лошите“ стари времена.

Та в тия по-отдавнашни времена имах един приятел. Доктора му беше прякора. Нямаше млад човек в Димитровград, който да не го познава. Не бе! Не е оня Доктор. Друг е! Жив и здрав си е. Евакуира се навреме. Имаше Доктора една бяла „Жигули“. Сам я беше именувал Зинка. Един ден го попитах: Що Зинка? Пък той: Ми на една циганка от квартала... Като мойта Зинка е – ръждива и на дупки...

20-ина години по-късно политико-икономическата ситуация в Димитровград е като на Доктора „Жигули“-то. Ръждива. И на дупки.

Нищо лично спрямо управляващите. Или опозицията. Ако въобще може да се говори за такава. След последното опраскване и на тия, които трябва да са коректив на местната власт, им омекнаха капачките. Не се сещате ли? Ба! Знам, че знаете. Димитровградската Общинска избирателна комисия (ОИК) така се наака, че няма човек, интересуващ се от избори и политика, да не помириса. Всъщност, да не се вмириса. И тук – местните шефове на партията мащеха нямат никаква вина, съм длъжен да вметна. Свиренето на някои хора им дойде от вътре. Според мен.

Та като започнах да обелвам дума за ОИК-Димитровград, бива да обеля и за цялата комисия. В този уж законов стожер на изборната правда някой/и реши, че трябва да прекрати мандата на един (неудобен) общински съветник. Стефан Димитров.

Давам си сметка, че защитавам незащитимото. Ама пуста съвест...

Опраскаха го.

Оня трибиквун орган реши, че Стефан Димитров не може да е общински съветник. Щото така!

Обаче друг трибуквен орган отмени опраскването. Начи, питомен съм да видя как шефа на ОИК-Димитровград ще връчи удостоверението на новоизбрания общински съветник Стефан Димитров. Ей, нЕмам търпение да го видя това!!! Ще му ръкопляскам лично. Ако не мога да присъствам ще пратя някой да ръкопляска.

Само за протокола ще цитирам част от мотивите да се отмени решението на ОИК-Димитровград за опраскването на Стефан Димитров: „Общинската избирателна комисия – Димитровград, е следвало да даде възможност на Стефан Димитров Димитров да посочи основанията за отсъствието му от първото заседание на общинския съвет и да събере доказателства относно наличието на обективни причини за неполагането на клетва от негова страна. Като не е изпълнила това свое задължение, ОИК – Димитровград е приела своето решение при непълнота на доказателствата и без да е дала възможност избраният общински съветник да обоснове своето отсъствие, което е довело до неправилност, необоснованост и незаконосъобразност на решение № 357 от 16.11.2015 г.“

Ей заради тия аргументи искам да погледна очите на оня член на ОИК, който ще връчи удостоверението на Димитров. А, сигурен съм, че и групата на коалицията му в ОбС иска същото.

Помните ли как преди да се кълнат новите общински съвети в Димитровград и Хасково трибуквените органи решиха противоположно? Помните я! Вие сте умни хора. В Димитровград трибуквеният орган реши, че може избран за съветник да се откаже и на неговото място да влезе друг още преди първата сесия на местния парламент... В Хасково точно обратното – не може! Един закон, два трибуквени органа, една цел... Уха! Само да не си им в ръчичките... Да те опраскат.

Много ми се ще Зинка и днес да беше романтичното МПС, което се врязва във всеки орган, дръзнал да прецака свободния избор на хората. Накрая стигнах умишлено, разбира се, до хората. Именно заради тях гласуваме. И би следвало гласът ни да избира. Да, ама не! Избираме такива, като трибуквения орган...

Изводите от опраскването на Димитров са много. Но основният е далече от персоналната вреда, нанесена на един човек. Тя е без значение даже. Проблемът е, че тези изборни органи напрактика са несменяеми, докато сегашната власт е на власт. А тя ще е на власт още дълги години, защото няма алтернатива. А няма алтернатива, защото изборните органи няма да допуснат.

Не е важно кои ще гласуват, а кои ще броят. Забравих кой го е казал, ама знам кои го прилагат. Това ми стига, за да го твърдя.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?