DGNEWS.EU

Подигравка с референдума за изборните права в България

Подигравка с референдума за изборните права в България
Jul 28
20:47 2015
Като пълна подигравка с българския избирател може да се определи днешното решение на депутатите по референдума за изборните права в България, предложен от президента Росен Плевнелиев. Народните избраници решиха с местните избори на 25 октомври да се произведе национално допитване само с въпрос за електронното гласуване, отхвърляйки по-важните два - за мажоритарен избор и за задължително гласуване. Не бе одобрена и идеята половината от депутатите да се избират мажоритарно. 

Днес партиите привидно спечелиха "битката" срещу държавния глава, но попариха правото на народа сам да се произнесе и по трите предложения. Успешен референдум с трите въпроса със сигурност би довел до сериозни трусове в избирателната, а оттам и в политическата система в страната. Трусове, които можеше да подействат и като катарзис спрямо порочните политически "картели" у нас, заради които все по-малко избиратели отиват до урните. Възможността народа да се произнесе за електронно гласуване няма да промени нищо в избирателната система, за която всички партии тръбят, че имат желание да подобрят. Явно и желанието им си има граници.   
Днес депутатите в парламента по-скоро обслужиха своите партии, тъй като те са най-заинтересовани от запазване на изборното статукво у нас. Ако е така, то решението им може да се приеме един вид като "конфликт на интереси". Въпросът е има ли кой да ги накаже затова?

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?