DGNEWS.EU

Продадоха ВиК-Димитровград, очаква се поскъпване на водата

Продадоха ВиК-Димитровград, очаква се поскъпване на водата
Feb 08
15:00 2022

Общото събрание на ВиК - Димитровград реши търговското предприятие на дружеството да бъде продадено на ВиК - Хасково, съобщават от МРРБ. До решението се стигна след като миналия петък Общинският съвет в Димитровград даде съгласие за сделката. Така на практика приключват дългогодишните преговори по консолидация на всички водни дружества в областта, а ВиК-Хасково остава единствен оператор на нейна територия. Това поставя въпроса каква цена на кубик вода ще плащат димитровградчани в бъдеще. Сега жителите на общината плащат 1,86 лв., но в областта тя е 3,52 лв.  

Съдружници във ВиК - Димитровград са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Димитровград. Пазарната стойност на търговското предприятие на ВиК - Димитровград е 380 000 лева, а само задълженията му за електроенергия достигат почти 1 млн. лева.

От МРРБ посочват, че консолидацията е единствената възможност на ВиК дружествата да кандидатстват за европейско финансиране, чрез което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяните на потребителите услуги.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лв. Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лв. според регионалния генерален план, изготвен по Закона за водите, уточняват от министерството.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?