DGNEWS.EU

По проект: Подменят печките на дърва с климатици от 7 февруари

По проект: Подменят печките на дърва с климатици от 7 февруари
Jan 25
15:32 2022

От 7 февруари започва реалното изпълнение и подмяната на старите отоплителни уреди с климатици по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград. Това е станало ясно на днешната среща между кмета Иво Димов, ръководителя на проекта Марияна Христова и управителя на фирмата-изпълнител Атанас Лозанов, съобщават от общината.

От утре, 26 януяи, представител на координатор на процеса ще се свързва по телефона с първите 100 човека, сключили договори по проекта за подмяна. Гражданите, които желаят монтажа да се случи още сега, в отоплителния сезон, ще трябва да заявят съгласието си с подписване на декларация. След заявеното желание от тяхна страна, от фирмата-изпълнител ще уговорят с тях удобен ден и час за осъществяването на монтажа. До седмица след монтирането на новите климатици хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност.

Общо 2 815 климатици трябва да бъдат монтирани до края на следващата 2023 г., когато изтича и срока за изпълнение на проекта. Междувременно, вчера изтече срока за подаване на оферти за избор на доставчици на отоплителни устройства за битово отопление на газ, пелети и радиатори, уточняват от администрацията.

Проектът на стойност 7 555 396,72 лв. е най-големият реализиран в момента от община Димитровград и се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020 г.” Седем общини в страната бяха одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух като Димитровград е една от тях.Димитровград е втората община в страната, която преминава към етапа с реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. До момента само София е стартирала тази процедура.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?