DGNEWS.EU

До края на декември искаме по-високите данъчни облекчения за деца чрез работодател

До края на декември искаме по-високите данъчни облекчения за деца чрез работодател
Nov 29
17:46 2021

Нови, по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на непълнолетни деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г., съобщават от офиса на НАП в Хасково и уточняват, че

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП. 

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна  данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4 500 лв. за едно дете,  9 000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1 350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението е в размер на 9 000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през тази седмица ще има повече информация и във Фейсбук страницата на Агенцията. Едно от най-важните изисквания е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Ето защо от НАП съветват родителите първо да проверят данъчната си сметка за задължения преди да ползват това или друго данъчно облекчение, за да избегнат неудобства. Най-бързо и лесно проверката става онлайн с персонален идентификационен код  (ПИК).

Данъчните облекчения, обясняват още от НАП в Хасково, могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на преференцията е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Подробна информация за данъчните облекчения е публшкувана в сайта на приходната агенция www.nap.bg , а телефонна консултация може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 и по имейл на е-адрес infocenter@nra.bg .

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?