DGNEWS.EU

Откриха първият Център за временно настаняване на хора в нужда в областта

Откриха първият Център за временно настаняване на хора в нужда в областта
Октриваме 23-ата социална услуга в общината, обяви кметът Иво Димов
Oct 20
16:49 2021

Единственият Център за временно настаняване на хора в нужда в Хасковска област отриха днес в Димитровград. По традиция новият дом се освети с водосвет за здраве от архиерейския наместник отец Георги Тодев, който благослови придобивката. На официалната церемония и заключителната пресконференция кметът на община Димитровград Иво Димов и ръководителят на проекта Красимира Бонева отчетоха резултатите от свършеното по проекта.

„Откриваме двадесет и третата социална услуга в нашата община. Това, което виждате зад нас е плод на много работа. Сградата нямаше покрив, липсваха плочи, цялата бе прорасла от храсти. По времето на правителството на Борисов през 2013 г. сградата ни бе предоставена от държавата, за да я превърнем в това, което е сега - уютен и удобен временен дом за хора, които ще имат нужда от такова място в трудни моменти от живота си. Надявам се все пак в нея да няма много потребители”, каза кмета на община Димитровград Иво Димов при откриването. Той благодари на екипа по проекта и фирмата изпълнител за свършената работа.

Центърът ще предоставя подслон за 20 човека в близка до семейната грижа среда, които са временно или трайно лишени от дом. Той се намира в бивше общежитие на химическия техникум "Проф. д-р Асен Златаров", което бе напълно преустроено по проекта със 626 769,20 лв., европейски и национални средства.

По сградата, която преди години пострада при пожар, бе извършен цялостен основен  ремонт - изграждане на нови плочи и покривна конструкция. Сградата е още с нови елктрическа, ВиК и климатична инсталации, топлоизолирана, с нова ПВЦ дограма и др. Сграда е обзаведена и оборудвана с необходимата техника за да се създаде удобство и спокойствие на потребителите. Всяка от десетте стаи е обзаведена с легла, гардероби, помощни мебели и меки и топли завивки за потребителите. Санитарни възли с баня и тоалетна са разположени до всяка от стаите. Обособена и напълно оборудвана е кухня за приготвяне на топла храна за потребителите. Центърът разполага с комфортна трапезария за хранене и отдих, както и приемен и здравен кабинет за потребителите и стаи за персонала. На приземния етаж са разположени перално помещение и такова за гладене, където настанените ще могат да обслужват битовите си нужди. Пет помещения, оборудвани със шкафове за съхранение са превърнати във функционални складове.

Заместник-областният управител на Хасковска област Виолета Желева поздрави екипа и адмирира усилията на община Димитровград за това, че предлага качествени социални услуги на своите граждани.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?