DGNEWS.EU

Обсерваторията открива учебната година с интересна програма на 1 октомври

Обсерваторията открива учебната година с интересна програма на 1 октомври
Sep 28
16:50 2021

Обсерваторията с планетариум „Джордано Бруно” в Димитровград ще открие новата учебна година с интересна програма на 1 октомври от 12.00 ч., информират от общината. Дейностите се организират съвместно с Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Програмата включва прожекции на “Космическият устрем на Европа” (“Europe’s Cosmic Quest) и организиране на астрономически работилници.

В ателието “Космосът и пикселите”, желаещите ще правят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството - като този на австралийските аборигени и поантилизма. В “Направи си планета & Мисията GOCE” - Работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята) чрез изследване на 3D принтирани модели и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластелин.

В трето ателие участниците ще построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

С „Космически кантар“, използвайки коефициенти участниците ще изчисляват теглото си на различни планети. А в “Рецепта за Комета” - ще се „сготви” комета, разкривайки органичната материя, от която е направена, като в дискусия ще се говори за “опашати звезди”.

В дейностите ще се включат ученици от 5, 6 и 7 клас от ПМГ „Иван Вазов” и ОУ „Алеко Константинов”.

През учебната 2021/2022 г. кръжоците по астрономия са предназначени за ученици от училищата в община Димитровград от 4 до 12 клас. В тях учениците ще могат да се запознаят със звездното небе, небесните обекти и явления, да се включат в групите за наблюдения и наблюдателните експедиции, да работят по национални и международни конкурси, проекти и програми, да се обучават за участие в олимпиади и да участват в други мероприятия, организирани от НАОП.

Учениците са разпределени в 12 форми: -Забавна астрономия – 2 групи  за 4 клас;- -Елементарна астрономия – 4 групи за 5 клас; -Основи на астрофизиката – 2 групи , за 6 и 7 клас; - Астрофизика – 1 група, след 7  клас; -Наблюдателна астрономия – 1 група сборна за всички участници. Кръжоците са безплатни и са отворени, и след 1 октомври за записвани на нови ученици. Планирани са още посещения в планетариума и лятно училище.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?