DGNEWS.EU

Интернет търговци ползвали безработни „мулета”, за да укриват данъци

Интернет търговци ползвали безработни „мулета”, за да укриват данъци
Sep 27
14:12 2021

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия, съобщават от хасковския офис на Агенцията. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми.

Към момента приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

При акцията данъчните се натъкнали на практики, с които да прикрият дейността и доходите от нея. Една от тях е ползването на „мулета” срещу заплащане от 5 лв. на курс. Данъчните установили, че едни лица са получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката, е на безработни, които разказали, че носят пратките до определен адрес срещу договореното възнаграждение. Не са малко и случаите на лица, починали преди две и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби, посочват от агенцията.

Постепенно НАП ще включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за облагане доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

Националната агенция за приходите уточнява, че с данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба,  а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?