DGNEWS.EU

Кметът участва в икономическия форум „Партньорства за развитие и инвестиции“

Кметът участва в икономическия форум „Партньорства за развитие и инвестиции“
Sep 21
07:40 2021

Реалностите на местно ниво в процеса на привличане и задържане на инвеститори и очакванията за подкрепа, свързани с Плана за възстановяване и развитие, коментира кметът на Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ Иво Димов на форума „Партньорства за развитие и инвестиции“. Конференцията е част от Годишната среща на местните власти, която започна в курорта „Албена“. Акцент в нея са теми като как местната власт да подпомогне бизнеса в кризата, как най-умно да бъдат инвестирани средствата от европейската солидарност и Плана за възстановяване и развитие, как да бъдат координирани усилията на централната и местните администрации, за да гарантират ефикасното инвестиране на всяко евро от европейската солидарност.

Ирена Младенова, зам.-министър на икономиката в служебното правителство на премиера Стефан Янев, представи логиката на последните поправки в икономическата част на Плана за възстановяване и устойчивост и специално включената Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии. Общият планиран ресурс за тези дейности е 836.5 млн. лв., от които 416.5 млн. лв. са за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и 420 млн. лв. частно съфинансиране. Процесът за привличане на инвеститори трябва да бъде насочен към цялостно реализиране на проектите и създаване на трайни условия за възвръщаемост.

Присъстващите кметове и председатели на общински съвети споделиха за големите надежди, които възлагат на Плана за възстановяване и развитие и го определиха като „уникална възможност за България“. Те припомниха, че държавата трябва има ясен план за решаване на регионалните неравенства, да определи секторите, които имат потенциал да привличат инвеститорски интерес, съобразно спецификата и даденостите на регионите.

Изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, представи „новото поколение“ инвестиционни зони, към които неговият екип вече отправя поглед - въглеродно-неутрални зони. Той анализира най-важните фактори за успешно партньорството с общините. Пламен Панчев обърна специално внимание на дългогодишните усилия в подкрепа на професионалното образование, което да отговаря на нуждата на инвеститорите от квалифицирана работна ръка. Тракия икономическа зона вече има опит със специално създадения обучителния център в община Раковски, който привлича множество млади хора от региона. Голяма част от тях се подготвят за производствата, базирани в зоната, а други се подготвят да започнат и свой бизнес.

Амбициите на бизнеса са насочени към енергийна независимост чрез изграждане на собствени източници и все по-висока енергийна ефективност на производствените процеси на принципа „най-зелената енергия е неизползваната“. В развитието на тази икономическа област сътрудничеството с общините може да носи ползи за двете страни. В амбициозната си цел за производство на зелен водород Тракия икономическа зона вече приобщава Димитровград и Хасково.

Наскоро Тракия икономическа зона сключи меморандум с община Русе и ще се опита да приложи своя опит в северната част на страната. Принос за това ново партньорство, безусловно, имат усилията на общинското ръководство. Кметът на Русе Пенчо Милков представи една от последните инициативи на общината, плод на задълбочено проучване в партньорство с бизнеса – новия инвестиционен профил на Русе.

Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“, представи част от проектите, насочени към подпомагане усилията на местните власти да откроят икономическата идентичност на регионите и да развият потенциала им.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?