DGNEWS.EU

Музеят показва ценна колекция за връзките на Димитровград със света

Музеят показва ценна колекция за връзките на Димитровград със света
До момента изложбата е разгледана от много гости на града от страната и чужбина
Sep 10
16:00 2021

Ценна колекция от документи и сувенири, в резултат от международните връзки на Димитровград с побратимените градове, и страни тези извън Желязната завеса, представя до края на месец октомври Историческият музей в града. Изложбата „Мостове на дружбата” се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и предизвиква голям интерес, тъй като е първа по рода си, която димитровградският музей открива с експонати от фонда си. Видеоклип от събитието може да видете тук.

Още със старта на строителството през 1947 г., Димитровград бива обект на всеобщо внимание на държавни институции и на международни организации. Издигането на град от мечтите и с ентусиазма на хиляди младежи бригадири привлича погледите на света, а държавните ни лидери го превръщат в символ както на идеологията, така и на икономическия подем и индустриализацията на страната. Младият град става неизменна част от програмата на всички чуждестранни делегации, пристигащи в България през 50-те и 60-те години на ХХ-ти век. Те са предимно от т. нар. социалистически лагер - СССР, Полша, Унгария, Чехословакия, ГДР, Румъния, Албания, Югославия, Виетнам, Корея, Куба, както и делегации на комунистическите партии на Франция, Италия, Гърция, Индонезия, Ирак.

В Димитровград гостуват световни лидери като Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Ким Ир Сен, Ото Гротевол, Енвер Ходжа, и видни общественици и деятели на културата, сред които писателят Жоржи Амаду, Хажва Бегун – секретар на всеиндийския съюз на жените, биологът акад. Константин Скрябин и др. Делегациите даряват на града ценни сувенири и символи, свързани със своите държави и градове, които могат да се видят в изложбата. През годините колекцията се увеличава и днес тя наброява над 200 музейни единици. Сред интересните експонати са символи на градовете като гербове и ключове, предмети на изкуството (вази, картини, сувенири) и дори килим с лика на Путин.

Началото на официалните международни контакти на Димитровград поставя Петър Йорданов - Тушо, който е начело на града от 1956 до 1966 г. като Председател на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет. Градът играе важна роля в популяризирането на идеите за мир и разбирателство между народите от цял свят с дейността си в Световната федерация на побратимените градове (СФПГ). Идеята за създаване на организацията възниква след Втората световна война, когато демократичната общественост от целия свят подема движение за мир.

Учредителният конгрес на Световна федерация на побратимените градове е открит на 23 април 1957 г. в град Екс-ле-Бен, Франция. На него присъстват 300 участници и делегации от Англия, Италия, Белгия, САЩ, Полша, Унгария и др., като преобладават френските и английски кметове. Социалистическите страни се представени от Полша, Унгария и България, в лицето на димитровградския кмет Петър Йорданов.

На конгреса организацията приема своя Харта, в унисон с принципите на ЮНЕСКО, сред които да развива връзките между градовете-побратими без дискриминация; да улесни свободната размяна на хора и идеи; да повишава културата на народите и засилва чувството на обща солидарност чрез подпомагане на изостаналите страни и др.

Йорданов е активен участник в дейността на световната организация в първите години от нейното създаване. През април 1960 г. по време на третия й конгрес в Аоста, Италия, той е избран в Изпълнителния комитет, а през 1977 г., Тушо е удостоен с Диплом „Почетен гражданин на СФПГ”. По повод 20-годишнината от нейното създаване е издадена „Почетна книга” с послания за ползотворна работа и просперитет на градовете-побратими. В нея, сред имената на всички държавни глави на планетата през тази година и на личности с международна известност, е и това на Петър Йорданов. В началото на 60-те години на ХХ век той подарява на музея една значителна сбирка от документи, снимки и предмети, отнасящи се до дейността на Димитровград в Световната организация на побратимените градове.

Международните контакти на Димитровград със страните зад Желязната завеса се осъществяват и благодарение на Дружеството на есперантистите в Димитровград. „Есперанто” е изкуствен международен език, създаден в началото на ХХ век. Неговите членове пътуват във Франция, Италия, Полша, Дания, Холандия, Унгария, Норвегия, Югославия и др. През 1965 г. Димитровград е домакин на VІ-тия фестивал на младежите есперантисти. Градът посреща над 1 200 участници от цял свят, които в продължение на три дни живеят и общуват на есперанто тук. През 70-те и 80-те години се създават връзки и с ФРГ, Япония, Алжир, Монголия и др.

В периода 1955 – 1982 година Димитровград се побратимява с градовете Нова Хута, (част от днешен Краков) Полша; Сталинварош (сега Дунайварош) Унгария; Гросето, Италия; Казинцбарцика, Унгария; Айзенхютенщадт, Германия; Димитровград, Русия; Блида, Алжир; Дархан, Монголия.

От средата на 70-те години на миналия век датират връзките на Димитровград с кметството на град Одрин, Турция. През 1968- 1970 г., се правят опити за побратимяване с парижкото предградие Епине Сюр Сен, Франция, но Министерството на външните работи не разрешава. През 1984 г. е направен опит за побратимяване и с град Блайт Валей, Великобритания, който също се оказва неуспешен.

В последните десетилетия Димитровград установява приятелски отношения и с градовете Форли в Италия; Южний в Украйна; Александруполис и Ферес в Гърция; Кешан, Текирдаг (Родосто) и Узункюпрю в Турция. Димитровград още се побратимява с Каламария, Солун, Гърция (1991 г.); Дзяо-Дзян, Китай (1996 г.); Кутина, Хърватия(2018 г).; Димитровград (Цариброд), Сърбия (2019 г.).

Различни са измеренията на отношенията с градовете-приятели, които са част от историята на Димитровград. Стремежът е чрез размяна на делегации и работни групи да се постигне взаимодействие по отношение на икономическото развитие, здравеопазването, социалните дейности, установяване на контакти между неправителствени организации, опазване на околната среда, развитие на науката, образованието и културата, на търговията, услугите, спорта и туризма, съвместни проекти в областта на градоустройството, жилищната политика и строителството. Изложбата бе открита по повод 74 години от създаването на Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?