DGNEWS.EU

1,4 млн. лв. задължения събра НАП-Хасково от получатели на обществен ресурс

1,4 млн. лв. задължения събра НАП-Хасково от получатели на обществен ресурс
Sep 10
13:40 2021

1,4 млн. лв. събраха публичните изпълнители от Националната агенция за приходите в Хасково от началото на годината до края на месец август чрез автоматизираната система на НАП за уведомяване преди плащане от държавата към частни субекти.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения към фиска, обясняват от офиса в Хасково. Ако има такива, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да погаси дълговете на фирмата към бюджета.

Само в Хасково по този метод публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ са събрали 1,4 млн. лв. дължими публични вземания. В цялата страна сумата възлиза на  162 млн. лв.

От началото на годината досега в специализирания софтуер на системата са обработени 350 000 заявки за плащане от държавата към частни субекти, като в 25 000 случая получателите на обществен ресурс са се оказали длъжници към фиска.

Общо подобрение на събираемостта отчитат още от приходната агенция и  съобщават, че над 96% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки в края на лятото са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?