DGNEWS.EU

Националното преброяване стартира от 7 септември по интернет, обучават преброителите

Националното преброяване стартира от 7 септември по интернет, обучават преброителите
Sep 02
14:00 2021

Областно заседание във връзка с провеждането на националната кампания по преброяване на населението и жилищния фонд на Република България през 2021 г. проведоха днес заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева и началникът на отдел „Статистически изследвания-Хасково“ Светла Велева. То се състоя в зала „Марица“ в Областна администрация-Хасково, където присъстваха и представители на държавни структури.

Националното преброяване ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа. Първият етап е от 7 до 17 септември и ще бъде извършено преброяване по интернет. Вторият етап започва от 18 септември и ще бъде до 3 октомври. Тогава ще участват преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, включително събота и неделя.

Преброителите за област Хасково са 665, а 162 лица са одобрени за контрольори. Има 60 резерви като при необходимост ще заемат местата на редовните. „От 23 август 2021 г. започна обучението като преброителите и контрольорите от 10 общини в областта вече го преминаха. Утре в обучението ще се включат и лицата от община Димитровград“, каза Светла Велева. То ще се проведе в зала "Гросето" на три групи. От 9.00ч. ще бъдат обучавани преброителите по селата, от 11.30ч. тези за града и от 14.00ч. на инструктаж от НСИ ще са контрольорите. 142 са регистрираните преоброители и контрольори за територията на община Димитровград, от тях 115 преброителя и 27 контрольора, съобщиха от Община Димитровград.

При преброяването по интернет дадено лице може да се регистрира с персоналния си имейл и може да регистрира от същия акаунт своите роднини от съответното домакинство, както и жилищния имот. Лицето, попълнило анкетната карта електронно, ще получи обратен имейл с 15-цифрен код, който трябва да предаде на преброителя, който ще го посети. „В случай че лицето, което вече се е регистрирало онлайн, отсъства от дома си, то ще може да постави на входната врата на имота си информационен картон с попълнен код. Този информационен картон е изработен специално за кампанията и преброителят при обход ще въведе  данните от него“, обясни Велева.

Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева подчерта, че информационната кампания относно преброяването е изключително важна, с оглед на това да се улеснят лицата, които имат желание да се преброят онлайн.

„Кметовете, кметските наместници и читалищните секретари от малките населени места ще бъдат информирани за националната кампания по преброяването с молба да ни съдействат за нейното популяризиране. Там, където има техническа възможност да бъде оказана помощ и съдействие на населението, за да бъдат преброени електронно. По този начин максимално ще се намалят контактите между хората в създадената епидемична обстановка“, коментира г-жа Желева.

„На общинските комисии ще бъдат изпратени рекламни материали - плакати, които разчитаме да бъдат поставени на входове на общински и административни сгради, жилищни сгради и търговски обекти, където има голям поток от хора. По този начин населението ще бъде улеснено и информирано за провеждането на преброяването“, добави Желева и

призова повече хора да участват в електронното преброяване на населението и жилищния фонд.

Електронното преброяване започва в 00:00 ч. на 7 септември и ще  продължи до 24:00 ч. на 17 септември. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта на www.census2021.bg.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?