DGNEWS.EU

Планетариумът представя специална дигитална разходка из Вселената за празника

Планетариумът представя специална дигитална разходка из Вселената за празника
Aug 27
08:40 2021

В събота и неделя /28 и 29 август/ от 15.00ч. и от 17.00ч. гражданите и гостите на града ще могат да посетят обсерваторията с планетариум „Джордано Бруно” в Димитровград, който е подготвил специална програма за Празника на Димитровград. Четири дигитални филма ще бъдат излъчени в първият на Балканския полуостров и единствен в Хасковска област Планетариум, който се намира в красивия парк "Н.Й.Вапцаров" в Димитровград. 

28 август (събота)

15.00ч. –„От Земята до Вселената“ –(продължителност 31 мин.)

Планетарното шоу  От „Земята до Вселената“ е едно колоритно и вдъхновяващо пътешествие до далечните кътчета на Вселената. По пътя от Земята до Космоса ще разберете всякакви интересни факти за историята на астрономията, изобретяването на телескопа, както и за най-новите гигантски телескопи, които ни позволяват да се взираме все по-дълбоко във Вселената. Като зрители ще изследвате Слънчевата система и яростните изригвания на Слънцето.

17.00ч. – „Космическо търсене“ – (продължителност 38 мин. )

Тази планерна програма разказва за изследванията на някои от най-емблематичните мисии на Европейската космическа агенция- от нашето Слънце до някои от най-отдалечените части на Вселената и нейното раждане. Филмът представя участието на Европейската космическа агенция в големи международни астрономически проекти като Международната космическа станция и телескопа Хъбъл. Зрителите ще научат за изключителните роботизирани мисии PLANCK и ATHENA. Ще се разходят из Слънчевата система и ще разберат за вълнуващите предстоящи космически мисии.

29 август (неделя)

13.00ч. –„От Земята до Вселената“ –(продължителност 31 мин.)

Планетарното шоу "От Земята до Вселената“ е едно колоритно и вдъхновяващо пътешествие до далечните кътчета на Вселената. По пътя от Земята до Космоса ще разберете всякакви интересни факти за историята на астрономията, изобретяването на телескопа, както и за най-новите гигантски телескопи, които ни позволяват да се взираме все по-дълбоко във Вселената. Като зрители ще изследвате Слънчевата система и яростните изригвания на Слънцето.

15.00 ч. „Слънцето“ – (продължителност 24 мин.)

Филмът разкрива влиянието на нашата звезда върху всеки аспект от живота ни на Земята. Изследва ролята на Слънцето в поддържането на живота, от фотосинтезата до човечеството. Разкрива как Слънцето диктува нашите сезони и години, вниква в историята на въздействието на Слънцето върху човешката религия.

17.00ч. „Далечни светове“ – (продължителност 55 мин.)

Филмът изследва един от най-популярните въпроси на човечеството- дали сме сами? В продължение на хилядолетия нашите предци са гледали звездите, поставяйки под въпрос произхода и естеството на това, което са видели. И днес ние задаваме тези въпроси, изпълнена с милиарди звезди и планети Вселена, но все пак Земята е единствената планета, за която със сигурност знаем, че съществува живот. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?