DGNEWS.EU

Нови контейнери за текстилни отпадъци поставиха в Димитровград

Нови контейнери за текстилни отпадъци поставиха в Димитровград
Един от контейнерите на ул."Отец Паисий" до Градска библиотека;
Aug 16
17:30 2021

Димитровград е сред малкото общини в страната, където гражданите ще могат да оставят за рециклиране свои стари дрехи, обувки или друг домашен текстил. Специалните за целта контейнери са разположени на шест различни места в града. Продуктите, които гражданите ще предават в контейнерите за текстил трябва да са чисти и годни за употреба.

В тях могат да се предават дрехи, обувки, хавлиени кърпи, пердета, завеси или друг домашен текстил. Подготвените за предаване продукти трябва да са опаковани в торба и да са годни за употреба, става ясно от указанията на контейнерите. Те са метални, конструирани така, че да не може да се вади тяхното съдържание и да се разхвърля наоколо. Вместимостта им е 1.8 куб.м. и първоначално ще бъдат извозвани веднъж седмично, като ри необходимост и по-често.

Годните за употреба дрехи ще бъдат изпращани за повторно използване в по-слаборазвити страни, а тези в по-лошо състояние ще бъдат рециклирани. 

Категорично не трябва да се изхвърлят пластмасови, стъклени, хартиени или други отпадъци, за които има предвидени други такива съдове из града.

Новите съдове могат да бъдат открити на различни локации в града:

  • ул."Отец Паисий" на завоя пред сградата на Градска библиотека;
  • ул."Иван Вазов", пресечката с бул."Г.С.Раковски" / в близост до светофара пред Църквата/;
  • бул."Г.С.Раковски" на отсрещния тротоар срещу бензиностанция "Вито";
  • бул."Ст.Стамболов" на ъгъла зад блок №4 /по пресечката към новия Еконт/;
  • до спиркатата на бул."Хр.Ботев" №38;
  • ул."Хр.Г.Данов" срещу входа на ОУ "Алеко Константинов".

На Общината са предадени ключове за всички контейнери, в случай, че някой по грешка изхвърли документ, пари или ключове. За да си ги върне е необходимо да се свърже със служителите в отдел "Инвестиционна дейност, околна среда и води" на телефон 0391 68271, които ще му съдействат при прибирането им, съобщават от общината.

С поставянето на новите контейнери за текстил община Димитровград прави още една стъпка напред към възпитаването в навика за разделното събиране и опазването на околната среда, подобно на градове като София, Пловдив, Русе, Габрово и други. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?