DGNEWS.EU

Консолидацията на ВиК дружествата обсъдиха съветници и експерти от МРРБ

Консолидацията на ВиК дружествата обсъдиха съветници и експерти от МРРБ
Jul 14
08:48 2021

Зам.-министър Валентина Върбева и експерти от Министерство на регионалното развитие и благоустройството коментираха консолидацията на ВиК дружествата с общинските съветници в Димитровград в зала „Гросето” вчера. Темата бе обсъдена преди предстоящото решение на общинския съвет. В разговорите на инициираната от кмета на общината Иво Димов и председателя на общинския съвет Гергана Кръстева среща, участваха още Иванка Виденова, директор на Дирекция "Водоснабдяване и канализация" към МРРБ и Иван Иванов, председател на УС на "Български ВиК Холдинг" ЕАД, експерти от регионалното министерство.

В продължилата почти два часа и половина среща зам.министър Върбева разясни за европейските директиви във ВиК отрасъла и невъзможността да бъдат усвоявани европейски средства за подобряване на инфраструктурата при неспазването им. "ВиК инфраструктурата е публична собственост и трябва да бъде поддържана със съответните инвестиции в нея, за да се поддържа качеството на водата, каквото е определено за Европейския съюз. Наред с това сектора е и от стратегическо значение. Водата не е даденост. Тя е свързана с определено качество. Изискванията към ВиК дружествата е да поддържат инфраструктурата и да покриват необходимите разходи. С членството ни в ЕС ние сме приели да поддържаме определено качество, такова каквото е в цяла Европа. Това е смисъла на общностния съюз - навсякъде в него да се ползват еднакви услуги. Към страната ни има наказателни процедури в тази връзка. Недостига във инфраструктурата в сектора е 13млрд.лв., включително и с наказателните процедури.", подчерта заместник-министър Върбева и разясни, че всяко отлагане на сливанията между отделните дружества и задържането на цената на водата, неизбежно ще увеличи бъдещите разходи. Тя изрази съмнение, че на фона на бюджетите си общините могат да се справят със заложените инвестиционни програми за сектора, като само за община Димитровград те са в размер на 179 млн.лв. 

Кметът на общината Иво Димов сподели, че макар да разбира необходимостта от актуализация на цените, настоява за по етапно увеличение на водата, за да не шоково за хората. Гергана Кръстева каза, че в отстояването на интереса на общината да запази трудовите договори на хората във ВиК дружеството се настоява за прехвърляне на търговското предприятие на „ВиК” ООД-Димитровград на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Хасково като специфична форма за преобразуване. Председателя на Български ВиК Холдинг, Иван Иванов потвърди, че Димитровград е единствената община в страната, която е успяла да договори да получи цена за дела си в търговското предприятие, за което адмирира преговарящия общински екип и г-жа Кръстева за постигнатото. ВиК Димитровград е със съвместна собственост на държавата и общината, като 51% от дяловете на дружеството са в ръцете на държавата.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?