DGNEWS.EU

Стартира мащабен ремонт на театъра в Димитровград

Стартира мащабен ремонт на театъра в Димитровград
Jul 06
16:25 2021

Основно обновяване на общинския драматичен театър „Апостол Карамитев” в Димитровград стартира от днес. Проектът за основно обновяване на храма на Мелпомена е  2 454 455.01 лв. с европейско и национално и заемно финансиране. На пресконференция днес кметът на общината Иво Димов каза, че ОДТ „Апостол Карамитев”, който е изцяло на общинска издръжка, ще бъде цялостно обновен със средства по проекта. Над 200 000 лв. годишно от месния бюджет отделя общината за функционирането и издръжката му. Предстои конкурс за избор на постоянен директор, съобщи кметът. Иво Димов сподели желанието си димитровградския театър отново да разполага със собствена трупа и да предлага постановки и за най-малките. „Идеята е тази обновена зала в бъдеще да бъде изпълнена със съдържание. Освен ремонтните дейности над един милион са средствата, които ще бъдат вложени в сцената, осветлението и цялостното театрално оборудване.”, обясни Димов.

Ръководителят на проекта Тихомир Гочев съобщи, че проектът предвижда цялостен ремонт на театралния салон и на столовете с нови, което налага подмяна на съществуващите стъпаловидни подове, както в залата, така и на балкона. Ремонтът включва цялостна подмяна на съществуващото дюшеме на сцената, на съществуващите чиги и ремонт на въртящата сцена, както и подмяна на сценичното оборудване. Ще се  изграждат технологични галерии от двете страни на сцената за обслужване на чигите и окачване на страничното сценично осветление.

В сградата са изградени силова и осветителна инсталация, които са технически остарели и не отговарят на действащите нормативни изисквания. Предвидено е цялостна подмяна и преработване на съществуващите разпределителни табла и кабелни линии. Сценичното осветление също ще бъде заменено напълно с нови специализирани осветителни тела и специално изградено димерно помещение за захранване и командване.

Водопроводната и канализационната инсталация на сградата също подлежи на пълна подмяна, заедно с пълното обновяване на санитарните помещения. Отоплението е предвидено да се извърши чрез нов газов водогреен котел, нова тръбна инсталация и алуминиеви радиатори. За постигане на необходимия микроклимат в залата е предвидено монтиране на вентилационна инсталация и на специални акустични елементи в театралната зала. Подменени ще бъдат стенни и тавани облицовки с подходящи за театър, зрителски столове и апаратура, изграждено ще бъде видеонаблюдение, аварийно оповестяване и пожарна безопасност, разясниха на пресконференцията.

Тихомир Димов от фирмата-изпълнител „Каро Трейдинг” увери, че ще се справят с поетите ангажименти в рамките на заложения срок от 145 дни, макар в дейностите да е предвидена подмяна на ВиК и ел.инсталациите. 40 човека ще работят по сложния ремонт на културната институция, увери Тихомир Димов.

Инж. Жоро Дъбов от фирмата за строителния надзор по проекта изказа адмирации към общината за изключително детайлно подготвените и подписани договори. Той подчерта, че проектът е много сложен, тъй като в него се предвиждат и реставрационни дейности.

На място в театъра символично по стара традиция бе лиснато менче с вода и здравец и бе показано състоянието, в което се намират в момента предвидените за ремонт помещения и зали.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?