DGNEWS.EU

Общинска програма оборудва училищата с дигитални технологии

Общинска програма оборудва училищата с дигитални технологии
Jun 14
17:11 2021

Кметът на община Димитровград Иво Димов представи днес новата общинска програма „Модернизация в системата на училищното образование чрез дигитални технологии” за 2021 г. пред директори, учители по информационни технологии и преподаватели, прилагащи високотехнологични решения в образованието. На срещата в зала „Гросето” бяха и експертите разработили програмата Йоана Минчева – програмен директор на Център за творческо обучение – гр.София, Димитър Дряновски – експерт „Внедряване на дигитални технологии” в ЦТО и бранд мениджър на „Лего Адюкейшън”.

„Бързите темпове, с които се променя дигиталният облик на днешния свят, община Димитровград идентифицира като елемент от първостепенна важност да бъде в крак с новите технологични решения в областта на образованието и образователните технологии“, заяви градоначалникът. Той сподели идеята на програмата да осигури финансова подкрепа на училищата в общината, като за целта тази година са предвидени 60 000 лв. от общинския бюджет за подобряване обезпечеността им с дигитални устройства, приложения и решения в сферата на информационните и комуникационни технологии за образованието, както и за повишаване на капацитета на кадрите, работещи в образованието.

Експертите съвместно с общинските съветници от комисията „Образование, младеж и спорт” в Общински съвет-Димитровград и общинска администрация вече са разработили Стратегия за смислено внедряване на образователни информационни и комуникационни технологии в община Димитровград и Правила и формуляри за кандидатстване по програмата.

В нея могат да участват всички училища на територията на общината с проекти, като  максимална всеки може да се финансира до 10 000 лв. с ДДС, съобщиха от администрацията. Кандидатстването по програмата е от 1 юни до 31 юли 2021 г. Дейностите трябва да се изпълнят до 30 ноември 2021 г., а изпълнението на проектите  трябва да се отчете не по-късно от 5 декември 2021г.

По програмата ще се финансират закупуването на съвременни технологични средства, оборудване на кабинети, придобиване на програмни продукти и лицензи, които влизат в една от следните категории:

-Образователни решения по роботика, информационни технологии и програмиране;

-Образователни решения за компютърна лаборатория и компютърно моделиране 2-5 клас;

-Образователни решения за проектно базирано обучение с виртуална и добавена реалност.

-Преносими компютри и таблети;

-Специализирано оборудване за кабинети в направленията природни науки, (дигитални) технологии, роботика и програмиране, инженерство и математика;

-Програмни продукти и лицензи.

Проектите ще бъдат разглеждани от комисия, назначена от кмета на общината и ще бъдат финансирани по реда на тяхното постъпване, като разглеждането и обявяването на резултатите ще се осъществи до 5 работни дни от провеждане на заседанието за разглеждане на проектите.

Екипът сподели опита и примерите си от успешно реализирани проекти за STEM центрове в общините Варна и Пловдив, където по програмата работят всички 54 училища от общината. От екипа се ангажираха да направят безплатна регистрация на училищата, които желаят да участват в платформата„Училище в облака”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?