DGNEWS.EU

Галерията издаде каталог с творби на ученици по проекта „Плакатът остава”

Галерията издаде каталог с творби на ученици по проекта „Плакатът остава”
Антоанета Станчева с първия екземпляр на каталога "Плакатът остава".
Jun 06
19:00 2021

Каталог с 36 художествени творби на 12 ученици по проекта „Плакатът остава” издаде Художествената галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград. Албумът е важен етап от реализирането на мащабния проект, в който малка активна галерия си партнира с 4 художествени гимназии и три действащи театри в страната. Проектът, финансиран от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, подкрепя плакатното изкуство на младите творци, прохождащи в графичния дизайн и плакатния жанр. Учениците са създали своите творби, след като изгледали на видео трите постановки на театрите, със задачата да създадат плакати за предстоящите им театрални премиери.

„Това което ме прави щастлива е, че авторите са представили повече от задължителните по проекта три плаката, и всички те са включени в каталога. Той самият има алюзия с детска книжка, но представените в него творби надхвърлят очакванията ни и като качество на продукция, и като визуална провокация и символи, и като символика на шрифтове - характеризиращи този художествен жанр, свързван най-вече с Димитровград”, споделя автора на проекта Антоанета Станчева, която е дългогодишен уредник на Художествена галерия “Петко Чурчулиев” и изпълняващ директор на Исторически музей в града. 

„Плакатът в Димитровград си е у дома, казват плакатистите. Връщайки се в култовите години на плаката, ние димитровградчани се гордеем, че това е станало точно в нашия град. През 1978 и 1979 години по идея на тогавашния щатен художник-плакатист  Галина Генчева се организират две национални изложби на театралния плакат. Щекотлив жанр в тоталитарното време, в което властта някак си е изтървала духа от бутилката – плакатът, който е своеобразна карикатура на обществото ни. Там са се промъквали неща, които никой не е смеел да каже.

Плакатът те предизвика да влезеш в залата, провокира те да мислиш, а не да бъдеш единствено консуматор. Минават вълнения, репетиции, трепети и забравата след време. Плакатът остава памет за всички тези емоции и за целят положен труд. „Плакатът остава” всъщност е цитат от Станислав Стратиев”, споделя Станчева.

В стилистиката на плакатно изкуство, авторите-ученици са представени не с реални фотографии, а с шаржове. Търсейки близост с пиперливото, както в живота, така и в изкуството, някак закономерно корицата на каталога, е изпъстрена с люти чушки. Неин автор и дизайнер, включително и на плаката на проекта, е известният български плакатист Люба Томова. Тя е и съставител на албума „70 години музейно дело в Димитровград”, който ще има премиера този месец в Димитровград. В началото на месец юли Люба Томова ще гостува със своя изложба в Димитровград, а нейни творби ще обогатят фонда на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев”.

„Като уникална галерия, притежаваща най-големия фонд от 1250 сценични плакати в България, се опитваме да следим новото и стойностното в плакатното изкуство, и да го съхраним”, казва Антоанета Станчева. Тя съобщи, че официалната премиера на каталога в Димитровград ще бъде на 3 юли, когато ще гостуват и младите автори.

„Плакатът остава” се реализира съвместно с художествените гимназии - НГПИ „Св.Лука“-София; НХГ „Ц.Лавренов“-Пловдив; НХГ „Д.Добрович“-Сливен; НГПИД „Акад.Д.Узунов“-Казанлък и театрите - „Азарян”, Държавен куклен театър-Пловдив, и хасковския ДКТ „Иван Димов”. Проектът е на стойност 20 877 лв., от които 14 977 лв. са финансиране от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, а останалите 5 900 лв. са собствен финансов принос.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?