DGNEWS.EU

Просветители по булеварда вдигат българския дух в Димитровград

Просветители по булеварда вдигат българския дух в Димитровград
May 20
08:21 2021

Община Димитровград продължава инициативата за повдигане на българския дух с проекта "Будители по булеварда". Общо 18 пана с изобразени на тях видни просветители и кирилицата по повод предстоящият 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура, са разположени върху колоните по централната градска алея на бул."България".

Значимо място е отделено на създателите на нашата писменост Светите братя Кирил и Методий и на кирилицата с откъс от Химна на българската просвета "Върви народе възродени". Пана с ликовете на Константин Преславски, Черноризец Храбър, Симеон Велики, Свети Цар Борис Покръстител, Васил Априлов, Добри Чинтулов, Петър Берон, Добри Войников, Софроний Врачански, Иван Вазов, Христо Ботев, Г.С.Раковски, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски напомнят за просветителското им дело и поздравяват гражданите с предстоящия празник. Сред цитатите са и мъдрите думи на един от най-видните български публицисти и поети Петко Рачов Славейков "Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си".

Идеята "Будители по булеварда" бе реализирана за първи път от община Димитровград по повод  Деня на народните будители - 1 ноември със заявката тя да се развива във времето,  където на колоните на аркадата на централната алея да намират място достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух.  Проектът стартира с шест знакови за българската история фигури. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?