DGNEWS.EU

Народните вярвания за земята и небето представя в изложба музеят в Димитровград

Народните вярвания за земята и небето представя в изложба музеят в Димитровград
May 13
16:15 2021

Интересна изложба посветена на международния ден на музеите – 18 май на Регионален етнографски музей – Пловдив, бе открита снощи в димитровградския Исторически. Интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” представя народните представи и вярвания в миналото за астрономия и метеорологията, и най-важните елементи свързани с живота и плодородието, сподели на откриването ВрИД директора на музея Антоанета Станчева.

Изложбата разкрива народния светоглед на българина в миналото и представите му за заобикалящия го свят - земята, небето, звездите, слънцето, природните явления и всички свързани с климатични промени, природни катаклизми, бедствия и др., разказа главния уредник на музея Недялка Тодорова.

От древността небето, звездите и кометите са били ориентир и същевременно предупреждение, затова централно място е отделено в изложбата. Народните вярвания издигат Слънцето на почит, а хората му приписват човешки качества – сърди се, смее се… И до днес земеделците казват „че всяка капка дъжд по Гергьовден е жълтица”, защото в този период посевите на полето имат най-голяма нужда от вода.

Един от експонатите изобразява представа за Свети Илия, който държал светкавиците и гръмотевиците в морето и представя морско дъно. До него е представен и сокол-градушкар, който предвождал колесницата на светията.

По Дъгата в миналото са гадаели каква ще е реколтата, оприличавали я с колан на самодива. При буря и гръмотевици хората символично обръщали сечивата с остриетата към небето, за да пресекат облаците. Змеят е митично обредно същество в българската народна култура, който има двояко значение. От една страна е стопанин, който закриля имотите на селището от хали и змейове, а от друга краде млади моми…

Интересната изложба може да се види до 30 юни в Исторически музей – Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?