DGNEWS.EU

Напредва реконструкцията на моста над река Марица, отварят го най-рано през юли

Напредва реконструкцията на моста над река Марица, отварят го най-рано през юли
Apr 27
17:18 2021

Напредъкът в мащабната реконструкция на моста над река Марица, свързващ централната част на Димитровград с кварталите "Мариино", "Вулкан" и "Черноконево" представиха днес пред медиите кметът на общината Иво Димов, доц. д-р инж. Петър  Николов от проектантския екип и ръководителят на ремонтните дейности на място.

Тримата съобщиха, че по моста се работи усилено съобразно метеорологичната обстановка, температурите и влажността, тъй като част от дейностите са специфични и изискват подходящи условия. Кметът коментира като несъстоятелни опитите за внушения, че работата е спряла заради изчерпване на парите, липса на строително разрешение и други неправдоподобни твърдения.

Припомняме, че в края на октомври м.г. мостът бе затворен за ремонт заради критичното му състояние. Тогава нивото на река Марица е най-ниско, което е позволило стартиране на работата по подмяната на деветте носещи колони от по 50 тона с нови стоманобетонни. За целта на място е бил разположен един от общо трите налични в България 400-тонни кранове. За целта под моста е бил направен специален насип, по който да се разположи техниката и да се осигури достъпа на строителите под съоръжението за работа. Буквално коритото на реката е било стеснено, за да позволи извършването на строителните дейности, обясниха експертите.

Днес стана ясно, че за да се извърши ремонт на последната колона от северната страна на реката, тепърва насипът ще се измества там. Кметът заяви, че се надява, че най-рано през месец юли може да се отвори движението на автомобили по моста.  ще бъде възстановено, ако метеорологичната обстановка позволи", допълни кметът. Според него, проектантите и изпълнителите, довършителни дейности, като по тротоара, например, могат да продължат безпрепятствено и след отварянето на движението.

Ремонтът се разпростира на голяма площ, а самия мост е дълъг близо 240 метра и широк 14.40 метра. Той не е ремонтиран от създаването си, а лошото му състояние бе констатирано от експерти още в края на 1999 година. За извършващата се сега цялостна реконструкция държавата отпусна 1 830 000 лв.

Повече за напредъка по строителството чуйте във ВИДЕО на сайта ни

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?