DGNEWS.EU

Иво Димов докладчик пред NALAS за политиките на местната власт по време на кризата

Иво Димов докладчик пред NALAS за политиките на местната власт по време на кризата
Apr 14
13:20 2021

Кметът на община Димитровград и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България Иво Димов участва в Общото събрание на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (NALAS). Форумът се провежда онлайн от 12-14 април 2021 г., като домакин е молдовската столица  Кишинев.

Иво Димов е докладчик по темата за политиките на местната власт по време на кризата и споделения опит от предприетите мерки от местната власт. Той представи работата на българските общини и опита на Димитровград за поддържане благополучието на гражданите в условия на криза. В изказването си кметът подчерта, че усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение. За целта са необходими значителни инвестиции в социална инфраструктура и социални услуги на местно равнище, с подходяща комбинация от политики и финансови ресурси за прилагане на целите на устойчивото развитие на местно ниво.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ представи опита на Димитровград в областта на социалните услуги, който я поставя сред най-развитите в този сектор в страната, както и други свързани мерки предприети на местно ниво в отговор на пандемията с коронавирус. Димов посочи, че инвестициите във високотехнологична апаратура, повишава не само качеството на предлаганите здравни услуги, но и спестява неудобство и транспортни разходи за десетки пациенти от Димитровград и малките населени места от общината. Новаторската услуга за отдалечена диагностика чрез специализиран мобилен лекарски кабинет дава възможност за обслужване и консултиране на място на възрастните хора в отдалечените от общинското здравно заведение места от различни медицински специалисти.

Иво Димов открои мерките в отговор на здравната криза, подкрепени на национално ниво, като  целевите програми за „Топъл обяд“, “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, програмата за еднократна безвъзмездна помощ и други, които в условията на ковидкризата дават възможност на общинските кризисни щабове за ефективна работа и специално благодари на доброволческите екипи.

Специален  акцент бе и пакета от икономически мерки за облекчаване на местния бизнес, както и инициативите за  подкрепа на гражданите със свободни професии в сектора на културата и образованието. В заключение Иво Димов подчерта необходимостта от многоаспектни инвестиции в създаването на политики, които управляват основните обществени трансформации, пред които сме изправени.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?