DGNEWS.EU

РИК отхвърли жалби за нарушения в Меричлери и Върбица

РИК отхвърли жалби за нарушения в Меричлери и Върбица
Apr 04
20:40 2021

Три жалби е отхвърлила РИК-Хасково като неоснователни по сигнали за нарушения в град Меричлери и село Върбица. Две от жалбите са подадени от представител от кандидата за народен представител Данаил Вълков на ПП „Има такъв народ“. В тях той сезира, че кмета на гр. Меричлери стоял пред СИК в града и е контролирал кой гласува и е извозвал избиратели. Във втората част от жалбата му се споменава за групи от гласоподаватели, които се движат на бройки от по 20- 30 души, което е възможно да подсказва за купен или корпоративен вот. При извършената проверка членове от РИК се с свързаха с кмета на гр. Меричлери и председателя на СИК за проверка на изложените в жалбата факти и обстоятелства. Двамата категорично отрекли твърденията на жалбоподателя.

В друга жалба от Вълков се твърди, в секции 57 и 58  е допуснато струпване на множество хора пред входовете, което води до смущаване на гласоподавателите.

В РИК-Хасково е постъпила жалба от Мария Павлова , като представител на АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ“ за нарушение тайната на вота на избирател в СИК 73, находяща се в кметството в димитровградското село Върбица, В жалбата се твърди, че била нарушена тайната на вота, тъй като председателката на СИК отворила бюлетината на гласоподавател и е видяла за кого е гласувал.

При извършената обстойна проверка и след снето обяснение от председателя на СИК се установи, че гласоподавателя не е позволявал на член на СИК да откъсне отрязъка с фабричния номер на бюлетината, с която бил гласувал. Председателката на СИК № 73 е разяснила обстойно на избирателя, че това е задължение на комисията по Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК. В крайна сметка визирания избирател е позволил откъсване отрязъка от бюлетината и същата била пусната в малката кутия за отрязъци при спазване на закона.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?