DGNEWS.EU

С нови табели е Светилището на нимфите и Афродита в с.Каснаково

С нови табели е Светилището на нимфите и Афродита в с.Каснаково
Apr 03
07:32 2021

С нови информационни и указателни табели е Светилището на нимфите и Афродита в димитровградското село Каснаково. Идеята е с тях посетителите на археологическата забележителност да се ориентират по-лесно и да научат повече за историята му, съобщихо от Историческия музей в Димитровград.

Светилището се намира на около 500 м южно от селото. Разположено е в дъното на красива местност носеща името „Гяур бунар”. Античното обручище, градено през ІІ – ІV в. е малка част от голямото имение на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. Името му научаваме от запазения и до днес надпис над централния извор, който гласи: „На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита”.

След приемането на християнството, част от езическите храмове са унищожени, а поверията забравени. Не и свръхестествените лечебни свойства на водата от извора обаче. За това от незапомнени времена тук всяка година на Спасовден се събират хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и плодородие.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?