DGNEWS.EU

Задържаха под стража турски гражданин със 133 древни монети

Задържаха под стража турски гражданин със 133 древни монети
Mar 24
19:00 2021

По искане на хасковската окръжна прокуратура, окръжният съд наложи ней-тежката мярка „задържане под стража“ на турския гражданин А.К., задържан със 133 на брой археологически обекта на 21 март т.г. при проверка на ГКПП Капитан Андреево Лицето и негов придружител са хванати с 94 броя златни, римски, византийски, персийски, малоазийски монети от V век до XI век и 37 броя монети сребърни средновековни дирхами, които не са идентифицирани и регистрирани. Ценните вещи са били без документ за произход и са на обща стойност 40 000 лв. Престъплението е по чл. 278, ал. 6 НК.

Мъжът е подкупил с 1 500 евро и старши митнически инспектор при ЦМУ – София, с цел да не му бъде съставен акт за административно нарушение по Закона за митниците и за да не задържи предмета на нарушението и превозното средство, послужило за пренасянето му в страната, което е престъпление по чл. 304, ал. 1 НК.

Според окръжните магистрати, от събраните до този момент на досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил на съответните престъпления. Съдът взе под внимание по отношение на първото деяние, че обвиняемият и неговият придружител са се опитали да прикрият пренасяните от тях златни монети, което предполага че са знаели за археологическия им характер и че подлежат на митническо деклариране.

 От друга страна, съдебният състав прецени, че е налице и реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът прие, че независимо от наличието на данни за заболяване на обвиняемия, на същия е предписано медикаментозно лечение, което може да бъде приложено и в следствения арест.

В случай на обжалване или протест Окръжен съд – Хасково е насрочил делото за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив за 30 март 2021 г., съобщават от съда.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?