DGNEWS.EU

Община Димитровград спечели делото за новия багер в ХАС

Община Димитровград спечели делото за новия багер в ХАС
Mar 20
15:00 2021

Административният съд в Хасково отмени наложената финансова корекция от над половин милион лева (257 880 евро) на Община Димитровград по проекта за закупуването на мултифункционален колесен багер с оборудване, финансиран по програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020. Финансовата корекция бе наложена след уведомление за съмнение за нередност и представлява пълната сума за закупуване на багера и оборудването към него. При проверката се оказало, че закупеният багер има различни характеристики от първоначално одобрените по проекта, а Общината не е уведомила своевременно за новите параметри управляващия орган на програмата. Това предизвикало налагането на санкцията.

По искане на ръководителя на програмата, по делото е била назначена съдебна експертиза, която категорично установява, че въпреки констатираните разлики, доставената машина би изпълнявала в качество и количество същите функции и изцяло отговаря на целите на проекта. Вещото лице посочва още, че сумата от 257 880 евро с ДДС е по-ниска от допустимата по проекта, с което няма извършено нарушение, като в рамките й са купени дори три допълнителни прикачни хидравлични устройства.

Припомняме, че още при налагане на корекцията, кметът Иво Димов реагира остро на наложеният й размер. Той коментира, че общината е допуснала грешка, че не е уведомила своевременно за променените параметри на машината, но е абсурдно за това да се налага корекция в размер на стойността на която е закупен багера с оборудването.   

ХАС е отменил решението за наложената финансова корекция и е присъдил Министерство на регионалното развитие и благоустройството следва да заплати на Община Димитровград направените по делото разноски в размер на 3 251,54 лева. Решението на ХАС може да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?