DGNEWS.EU

Общината даде година срок към собствениците на аварийно ремонтиран блок

Общината даде година срок към собствениците на аварийно ремонтиран блок
Nov 27
10:37 2020

Собствениците на апартаменти и обекти в блок 7 на бул. „Димитър Благоев”, който бе ремонтиран аварийно от общината, ще могат да погасят задълженията си в срок от една година, реши общинския съвет вчера. Те трябва да заплатят за извършените строително-ремонтни дейности по покрива и сградата най-късно до 31 декември 2021 година. Изплащането на сумите може да стане еднократно или разсрочено. Ако средствата не се изплатят общината ще си събира сумите принудително по реда на чл.196 ал.6 от ЗУТ.

Припомняме, че ремонтът бе предприет от местната власт, след като отломки от покрива, козирката и фасадата на сградата започнаха да падат върху главите на случайните минувачи. Собствениците дълго време не предприемаха обезопасяване на блока, което принуди общината да наеме фирма, която да извърши ремонта. Дейностите обаче се забавиха във времето, поради което изпълнителя на ремонта бе санкциониран с над 30 000 лв., с което се намалили и сумите към собствениците, посочи пред съветниците кметът Иво Димов.

Кметът съобщи, че средната сума на квадрат по извършения ремонт възлиза на 29,56 лв., изчислена на база изплатените ремонтни дейности. Той даде пример, че на апартамент от 50 кв. м. сумата възлиза на 1600 лв., а на по-големите обекти, сред които магазини, тя достига до 3400 лв.

Ремонтът на сградата струваше 141 029 лв. с ДДС, които бяха платени от Община Димитровград. Самостоятелните обекти, общинска собственост, в нея са 3 апартамента и Художествената галерия, разходите за които са на стойност 17 205,56 лв.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?