DGNEWS.EU

Кметът на Димитровград настоява за плавен ръст на цената на водата

Кметът на Димитровград настоява за плавен ръст на цената на водата
Nov 18
15:55 2020

За плавно нарастване на цената на водата за питейно-битови нужди в общината ще настоява пред МРРБ кметът на Димитровград Иво Димов. Градоначалникът коментира темата, за да спре спекулациите за шоков и драстичен ръст на цената от 1 януари догодина. Димов, който е и зам.председател на УС на НСОРБ води усилени разговори с министерството относно промените във ВиК сектора, които ще настъпят вследствие от одобрения вече бизнес план на ВиК-Хасково и очаквания нов Закон за водоснабдяването и канализацията.

По същество проектът на закона предвижда окрупняване и централизиране на отрасъла на принципа – една област, една асоциация, един ВиК оператор, една цена. Той ще е задължителен за всички общини, дори и за тези които към момента отказват присъединяване към асоциациите.

„За Димитровград влизането към асоциацията по ВиК-Хасково ще гарантира европейско и национално финансиране на проекти по ВиК инфраструктурата, които се отлагат с години именно заради липса на средства. Общината се нуждае от 50 млн. лв., за ремонти и обновление на старата общинска мрежа в града и по селата, което се равнява приблизително на целия годишен общински бюджет. За да осигурим в следващите години този ресурс ще трябва да разчитаме основно на европейско финансиране. В регионалното прединвестиционно проучване за общината са предвидени между 40-50 млн. лв. инвестиции в следващия програмен период”, заяви Димов.      

По отношение на цената кметът коментира, че тя не е променяна от близо 10 години. „Нереално е да се мисли, че размерът й ще остане същият, предвид настъпилите за това време увеличения на разходите по осигуряване на ВиК услугите и на консумативи, ел.енергия, работна заплата и др. Затова настоявам пред МРРБ за плавен ръст на цената за общината в следващите от 5 до 10 години и очаквам писменото  становище от МРРБ. Плавното покачване би било възможно дори и след приемането на новия Закон за ВиК,” бе категоричен Иво Димов. Той допълни, че ще подложи на обсъждане предложението си и в Общинския съвет.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?