DGNEWS.EU

Манолова предупреди за двоен ръст на водата в Димитровград

Манолова предупреди за двоен ръст на водата в Димитровград
Nov 16
16:04 2020

Граждани коментираха проблемите свързани с ВиК сектора с председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на площада в Димитровград днес. Хората споделиха възмущението си от качеството на водата и от исканото увеличение на цената й, предвид че тя не става за пиене. „Уж имаме права, избираме съветници, депутати, кметове, министри, плащаме им заплати с нашите пари да защитават нашите, а те защитават тези на монополите.  Качеството на водата не е добро. Става само за миене и пране, но не и за пиене”, сподели Ангел Маринов, който бе сред малцината присъстващи.

Манолова коментира, че Димитровград не печели от присъединяването към Асоциацията по ВиК в Хасково и от 1 януари 2021 г. да очаква цена от 3,52 лв. за кубик, а за част от селата - 2,40 лв., тъй като те не плащат за компонента „пречистване”. На фона на това драстичното увеличение, няма никакви ясни ангажименти за подобряване на качеството на водата, за решаване на проблемите със загубата на вода, за намаляване на течовете  и подобряване на услугата, заяви бившия омбудсман. По думите й новият закон за ВиК, който е публикуван за обществено обсъждане до 25 ноември т.г, не решава проблемите. С него ще се въведат три такси достъп, които ще се плащат дори и да не се използва вода – за достъп до питейна вода, за канализация и за пречиствателна станция. Тези такси нямат таван и държавата ще реши колко да бъдат. Те ще се добавят към количеството на разходвана вода и сметките ще растат нагоре, каза Манолова.

„Държавата направи единен ВиК холдинг, в който прибра активите на всички държавни ВиК-та, сега одържавява и малкото останали общински, така ще монополизира всичко, а когато всичко се управлява от представители на държавата, обикновено партийни назначения, просто се получава централизиране на корупцията”, заяви още Манолова.

На въпроса заплашени ли са общините да не получат европейски средства при отказ да се присъединят към асоциациите, Манолова заяви: „На много места извиха ръцете на общините и общинските съветници, за да гласуват такива решение под заплаха и с увещанието, че ще получат европейско финансиране. Нямам впечатления, че такова беше достатъчно осигурено и че бе използвано по начин който да реши проблемите.

Припомняме, че наскоро общинският съвет в Димитровград задвижи процедурата по присъединяване към асоциацията в Хасково, която трябва да завърши със сделка за ВиК дружеството, в което по-голям дял държи държавата, с цел да запази и работните места в дружеството. Още тогава кметът Иво Димов съобщи, че увеличението е неизбежно предвид че цената на водата не е променяна от 10 години. Той обаче коментира, че ще настоява за поетапно увеличение на цената, а не за драстично. В момента се водят усилени разговори с Министерството на регионалното развитие по този въпрос и от страна на Националното сдружение на общините, което да гарантира справедливост особено за общини като Димитровград, където в последните години се инвестира много във ВиК инфраструктура. За справянето на всички проблеми в сектора са й необходими около 50 млн. лв., които разчита да дойдат от еврофондове и от национално финансиране.     

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?