DGNEWS.EU

Насрочиха делото за наводнението в село Бисер, взело 8 жертви

Насрочиха делото за наводнението в село Бисер, взело 8 жертви
Nov 05
15:14 2020

Наказателното дело за наводнението в село Бисер срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова е насрочено за 15 декември в Районен съд – Харманли. Разпоредителното заседание е по описа на Районна прокуратура - Пловдив, съобщават от съда.

Узунова е обвиняема, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт, не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение, в резултат на което на 6 февруари 2012 г. в харманлийското село Бисер, е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново, като е последвала смърт на осем лица.

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите. Извършеното е престъпление по чл. 335 ал. 2, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс, информират от съда.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?