DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Първият Химически завод в България чества 69 години

„Опознай своя град”: Първият Химически завод в България чества 69 години
Входът на АТЗ 1948 г. Използвани са снимки и материали от фонда на Исторически музей - Димитровград
Nov 05
09:47 2020

69 години от пуска си навършва днес торовият завод „Неохим" АД в Димитровград. Той е първият в България завод за производство на изкуствени торове. Строителството му започва през 1947 г., а официалното му откриване е на 5 ноември през 1951 г.

Ето и историята на изграждането му в дати:

Лятото на 1945 г. – започват преговори със СССР за строителство на Азотно-торов завод (АТЗ) в България

Лятото на 1946 г. – в землището на с.Раковски (дн.Димитровград) пристига правителствена комисия, която проучва възможностите за строителство на такъв завод.

Октомври 1946 г. – със закон се създава „Български синдикaт за производство на изкуствени торове и други химикали” (наречен за по-кратко „Торосиндикат”) с директор инж.Дико Иванов, който трябва да започне изграждането на завода.

1.04.1947 г. – „Закон за двегодишен план за възстановяване и развитие на народното стопанство на Република България” -  в него е заложено строителството на АТЗ и ТЕЦ към него край с.Раковски.

11.02.1947 г. – Временната общинска управа на с.Раковски взема решение да подари безвъзмездно на Торосиндиката всички общински земи, влизащи в градоустройствения план на новия град за строежа на новия град и на завода.

Пролетта на 1947 г. - едно от най-важните неща, които Торосиндикатът предприема по отношение на Димитровград е да се ускори изработването на градоустройствен план, затова по негово предложение на заседание от 3.04.1947 г. общинската управа на с.Раковски взема решение селата Раковски и Марийно и поселище при заводи и мини „Вулкан” да бъдат обявени за град с център гара Раковски.

Лятото на 1947 г. – започва изравняване и подготовка на терена за строителството на завода с участието на бригадирите от Националната младежка строителна бригада „Млада гвардия”-Димитровград

23.VІІІ.1947 г. – сключен е договор за кредит от СССР, необходим за строежа. АТЗ е първият български завод, изграден изцяло по съветски проект със съветски кредит и пуснат в експлоатация с помощта на съветски специалисти.

Есента на 1947 г. – започва строителството на първите жилищни блокове в новия квартал „Толбухин” – кварталът на химкомбинатци.

16.04.1948 г. – Торосиндикатът приключва своята дейност и със закон се създава Държавен завод за изкуствени торове и други химикали с гл.директор инж.Дико Иванов.

Края на м.юли 1948 г. – направена е първа копка на завода.

8.11.1950 г. - Постановление №2748 на МС и на ЦК на БКП за срочно извършване на строителството и монтажа на АТЗ „Сталин” и ТЕЦ „Марица-3” в Димитровград до края на 1951 г. Започва ускорено строителство по обектите, в което се включват младежи-бригадири и строителни работници от цялата страна.

1.10.1951 г. - Указ №530, с който АТЗ „Сталин” се преименува на Химически комбинат „Сталин”, а ТЕЦ „Марица-3” в ТЕЦ „Вълко Червенков”.

5.11.1951 г. – Министър-председателят Вълко Червенков тържествено открива първият в България Завод за производство на изкуствени торове и ТЕЦ „Вълко Червенков”.

            23.02.1952 г. – Пусната е първата влакова композиция с продукция на АТЗ.

Първоначално заводът произвежда азотни и фосфорни торове, но впоследствие с разширения и реконструкции, са модернизирани производствените мощности.

През 1987 г. в Химическия комбинат e въведен в експлоатация нов комплекс за производството на амоняк, азотна киселина и амониев нитрат. В периода 1992-1993 г. се спират инсталациите за производство на сярна и фосфорна киселина, фосфорни торове, анилин и нитробензол. През 2012 г. бе извършена мащабна реконструкция на амонячното производство, с която предприятието постигна по-висока производителност и снижване на разходите си за производство.

Днес "Неохим" - Димитровград е основен производител в България на минерални и смесени торове, амониев нитрат, бикарбонатна сода, амоняк, азот и други химически продукти. Компанията е сред най-големите работодатели в хасковски регион и е структуроопределяща за българската икономика със своя износ на минерални торове на международните пазари.  

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места, личности и събития  в Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?