DGNEWS.EU

Димитровград отбелязва храмовия си празник

Димитровград отбелязва храмовия си празник
Oct 26
08:52 2020

Димитровград отбелязва храмовия си празник днес. Църквата в града носи името на Свети Димитър, който православните християни почитат като един от най-големите светци.

Свети великомъченик Димитър Солунски е роден през ІІІ век в град Солун. Заради покровителството си над християните, той бил прободен с копие по заповед на император Максимилиян. Християните запазили мощите на светеца, а на гроба му в Солун бил построен малък храм. По-късно в него намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. Поради чудотворната сила на мощите му, Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви, а почитта към него се разпространила широко на Балканите.

Името му е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на Св. Димитър.

Светецът е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий. Според народните поверия на Димитровден започва зимата и се очакват първите снегове. Като предвестник на студа и зимата Св. Димитър се свързва със света на мъртвите, затова около неговия празник е една от най-големите задушници.

Имен ден празнуват Димитър,  Димитрина,  Димитрия,  Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Митко и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?