DGNEWS.EU

Георгиев в развод по италиански с ГЕРБ

Георгиев в развод по италиански с ГЕРБ
Aug 17
15:19 2013
Отказът на Диян Георгиев да напусне съветническата група на ГЕРБ след оттеглянето си от партията на Борисов, създаде прецедент в ОбС - Димитровград. Той не е първият развенчал се с политическата сила направила го общински съветник. Но е единственият, който иска да остане неин представител в местната власт независимо от прекратеното си партийно членство. Последното Георгиев мотивира с липсата на чуваемост и зле водената от ГЕРБ на местно и национално ниво политика. При подобна оценка необяснимо е защо бившият гербер упорства да остане при доскорошните си съпартийци в ОбС. Ситуацията наподобява развод по италиански, в който съпругът продължава да спи при бившата и след разтрогването на брака. 
Соловата акция на Георгиев провокира герберите в ОбС и те поискаха отлъчването му от групата. Опитът им удари на камък, но извади несъвършенства на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Оказа се нормативът не третира въпроси свързани със съветническите групи. Пробойна лъсна и във вътрешния правилник за работа на местния парламент. Той позволява на групите сами да определят условията за членуване, възникване и прекратяване на членството в тях (чл.39, ал.2). Условието е това да става в съответствие с разпоредбите на правилника, но такива липсват. Сега се очаква по заплетения казус да се произнесат юристите в местния парламент. 
Но не правната страна на казуса „Георгиев”, а моралната буди недоумение сред местната общественост. Политическото раздвоение на бившия гербер повдига въпроса - това негово решение ли е или е действие под диктовка. Отговорът може да се търси в две посоки  – практична и хипотетична.
Първата се отнася до това какво печели или губи Диян Георгиев от създалата се ситуация. Понастоящем той е член на две постоянни комисии в ОбС - „Транспорт и съобщения” и „Търговия, общински пазари и тържища”. Независимо как ще се развият събитията, позициите му в тях са бетон. Това е възможно благодарение на обявения още през 2011 г. за противокунституционен чл. 37а в ЗМСМА. Текстовете му регламентираха, че съветник напуснал или изключен от група става независим и автоматично губи място в комисиите и правото да заема други изборни длъжности в ОбС. Подобен правен казус вече е история.От друга гледна точка участитето на Георгиев в комисиите не му носи финансов дивидинт. Общинските съветници не получават отделно възнаграждение за работата си в тях. Нещо повече оставането в състава им крие риск заплата му като общински съветник да бъде орязяна с 20 на сто, пропусне ли заседание на комисия. Тоест Георгиев има интерес да е извън комисии, защото само така би елиминирал възможността от налагането на финансовата санкция.   

Ако политическият инатлък не е заради лични облаги, то хипотетично задоволява чужди прищевки. Подобен извод може да се направи по две причини. Първо, ако критиките му за диалога и управлението на ГЕРБ са принципни, той отдавна трябваше да е напуснал партията, защо чака досега?!. И второ, оттеглянето му от ГЕРБ съвпадна с обявяването на новия политически проект на разочаровани от управлението на Борисов гербери. Общинският съветник дори се сочи за човека, който ще движи нещата на бъдещата формация тук. Ако той има амбиции в политиката, едва ли е доволен от ролите си на аутсайдер в съветническата група и на предател сред гербаджиите в Димитровград. В техните очи той е троянския кон, който ще пробва да дестабилизира ГЕРБ на местно ниво. И тъй като разводът с партията на практика му отряза пътя към общинската организация, удобният начин да стори това е позицията му в ОбС. Подобен сценарий не предполага щастлив край за Георгиев и неговите покровители. Реваншизмът изключва морала. А това не би простил ничии електорат. Чисто хипотетично.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?