DGNEWS.EU

МОН обеща дигитално оборудване за планетариумите в страната

МОН обеща дигитално оборудване за планетариумите в страната
Jan 28
16:37 2020

Дигитално оборудване и осъвременяване на материалната база на планетариумите поискаха от министъра на образованието на науката Красимир Вълчев седемте народни астрономически обсерватории от Димитровград, Варна, Ямбол, Габрово, Силистра, Кърджали и Стара Загора. Това стана на среща с техни директори и представители в Димитровград днес. Домакин на срещата бе в димитровградската НАОП „Джордано Бруно“, в която се намира първия планетариум в България и на Балканите.

„Въпросът е изключително наболял, защото светът върви напред, а ние стоим на едно място”, обобщи проблема директорът на димитровградския планетариум Димитър Кокотанеков. Той сподели, че съвременните планетариуми използват мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето, а изображенията се управляват през компютър и специален софтуер.

В момента димитровградския планутариум и другите 3 в страната прожектират чрез мрежа от кабели, при които възникне ли проблем стават неизползваеми. Пред министър Вълчев бе представена и архаичната апаратура в звездната зала, която работи от преди 1989 г. Пред министъра бе представено проучване, което показва че модернизирането на един планетариум с внедряването на нов софтуер би струвал около 100 000 лева. Идеята е при поръчка от всички планутариеми да се търсят възможности за отстъпки от тази цена.

Исканията на директорите са обясними, тъй като в сегашния си вид българските планетариуми не са нито конкурентни на тези в съседните ни държави, нито атрактивни за образователния процес у нас. Настояването за дигитализация кореспондира с новия подход на образователното министерство да изнесе част от обучението извън класните стаи.

„Планетариумите са важна част от системата на образование заедно с детските градини, училища и центрове за личностно развитие. Те са необходими, за да стимулираме учениците към природните науки, физиката и астрономията и да разширяваме образователната среда”, заяви министър Вълчев. Той припомни, че през миналата година в бюджета на МОН за първи път са били заложени 25 млн.лв. за дейности по интереси, като 60 % от тях са насочени към природните науки и техниката. 

На срещата кметът на Димитровград Иво Димов, който запозна министъра, че Община Димитровград има готов проект за реновиране на сградата на планетариума на стойност 300 хил. лв. Средствата ще бъдат инвестирани в ремонт на звездната зала, купола и сградата, но общината търси кой да финансира крайно необходимия ремонт. За днешното събитие в НАОП „Джордано Бруно“ бе подредена изложба от книги, свързани с астрономията. Ценните издания наброяват около 200 тома, а най-старият от тях е учебник от 1906 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?