DGNEWS.EU

„Неохим“ АД реализира нови проекти за над 2.6 млн. лв.

„Неохим“ АД реализира нови проекти за над 2.6 млн. лв.
Aug 29
18:25 2019

Държавна приемателна комисия заседава на 27 август в „Неохим“ АД – Димитровград по повод предстоящото въвеждане в експлоатация на обекта: „Депо за опасни производствени отпадъци на територията на „Неохим“ АД“. Проектът е изготвен преди няколко години и стойността му е над 2.1 млн. лв. Целта му е на мястото да се депонират отпадъците от производствените инсталация в торовия завод. Към момента те се съхраняват във временни депа.  

Първоначално по проекта се предвижда да бъдат изградени 3 обекта – „Депо за опасни отпадъци“ - с вместимост 35 000 кубически метра; „Депо за производствени твърди /неопасни/ отпадъци“ - с вместимост 34 000 кубически метра; и „Депо за земни маси“ - с вместимост 130 000 куб. метра, с обща площ около 27 декара.

През 2016 г. е издадена и заповед за допълнение на разрешението за строеж за изграждане на „Инсталация за пречистване на инфилтрат“, чиято цел е да отвежда дъждовните води от депото за пречистване преди да бъдат изпуснати. Всички предписания вече са изпълнени. Комисията, която се състоя от представители на Районна дирекция за национален строителен контрол – Хасково, на строителния надзор, на Районна здравна инспекция – Хасково, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково, Регионална инспекция „Околна среда и води“ – Хасково и други специалисти, извърши щателна проверка. На място експертите прегледаха техническата документация и провериха съоръжението, като не установиха проблеми за въвеждането в експлоатация на обектите. Очаква се в 30-дневен срок да бъде издадено иудостоверение за ползване или т.нар. „Акт 16“.

Още три проекта за рекултивирани депа предстои да бъдат реализирани до края на 2019 година. Очаква се в експлоатация да бъдат въведени – депо за неопасни отпадъци – Черногорово, депо за утайки от пречистване на отпадъчни води и депо за дестилация на моноетаноламин /МЕА/. Те са на обща стойност близо 500 000 лв.

Проектите за депата са поредното доказателство за политиката на компанията в посока корпоративната социална отговорност. Въпреки трудната икономическа обстановка, в която се намира „Неохим“, ръководството му не спира да търси начини за подобряване на производствения процес и опазване на околната среда, въпреки че те са свързани с оползотворяването на немалко средства.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?