DGNEWS.EU

С изложба на знаков български художник стартираха празниците на Димитровград

С изложба на знаков български художник стартираха празниците на Димитровград
Aug 29
13:44 2019

Изложба на един от знаковите български художници Димитър Казаков – Нерон бе открита в димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев” снощи. На събитието гостува Валентин Узунов, директор на художествената галерия в Ловеч, която притежава уникална колекция от 185 рисунки, графики и технологични експерименти на именития ни творец. Тя е постоянна експозиция от 1989 г. в Къщата на дарителите в Ловеч. 30 от тези творби са специално подбрани за изложбата в Димитровград. Две картини, представени в нея, са притежание и на димитровградската галерия, съобщи уредникът и Антоанета Станчева.

На откриването Валентин Узунов сподели че е изключително горд, че галерията е решила да представи за празниците на града, именно картини на Нерон. Пред гостите той сподели  откровения на художника, записани в негови дневници приживе: „Моят Бог не ме остави сам. Аз съм ощетен от бурите на вятъра. От синовете на дявола”. Малко преди да почине Димитър Казаков пише: „Ние се отиваме, за да освободим място на новородените. Тъй в нашата тленност виждам толкова смисъл, колкото смисъла на природното раждане!”.

Узунов цитира още френския сценарист и режисьор Жан-Мари Дро, който през 1982 г. прави филм за българския художник в телевизионната поредица „Художници чародейци на нашето време“ редом с Хенри Мур, Френсис Бейкън, Хуан Миро, Марк Шагал, Хайм Сутин и др. За Димитър Казаков той казва, че е същинска природна стихия. Неудържима сила. Човек дълбоко сраснат със земята си, който умее чрез своите картини да възстанови за нас и за самите българи цялата история на българското изкуство и на всички негови форми.

Събитието продължи с прожекция на презентация за творчеството на Нерон и изпълнения на Акустично джаз трио – Димитровград. Сред гостите бяха още кметът на Димитровград Иво Димов, председателят на общинския съвет Гергана Кръстева, представители на Историческия музей, Градска библиотека „Пеньо Пенев”, художникът Владимир Запрянов, дейци на културата и почитатели на изобразителното изкуство.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?