DGNEWS.EU

Проверяват купища отпадъци до ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград

Проверяват купища отпадъци до ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград
Aug 19
15:47 2019

Кметът на община Димитровград Иво Димов е разпоредил проверка за струпването на големи купища отпадъци на терен в непосредствена близост до ТЕЦ „Марица 3”. Това съобщи самия той в социалните мрежи, в отговор на граждани сигнализирали за проблема. В свой пост градоначалникът е категоричен, че димитровградската централа няма разрешение за горене на отпадъци и че Община Димитровград официално не е информирана за складирането им на този терен, който по думите на кмета, е частен.

Наши читатели ни сигнализираха, че забелязали как в края на миналата седмица 4 камиона разтоварили боклуци от неясно естество на мястото, вследствие на което за констатирали неприятни миризми. Хората са обезпокоени от настъпването на екокатастрофа в района, в резултат на оформящото се депо. Някои веднага са уведомили с писмо институциите.  

Една от снимките показва, че един от камионите е с бургаска регистрация, което повдигнало и страховете на хората, че ТЕЦ-а ще гори чужди отпадъци, доставяни от други страни дори през пристанището. Те обясниха, че теренът на който се струпват боклуците е част от Източната индустриална зона на Димитровград и в непосредствена близост до работещи фирми, сред които има дори предприятие за биохрани.

Към момента не е ясно дали въпросното складиране на боклук е свързано с изграждането на инсталации за горене на RDF отпадъци и въглищен прах, за които писахме преди време. Припомняме, че в периода септември-октомври 2018 г. инвестиционни намерения за изграждане на инсталациите в димитровградския ТЕЦ обявиха столичното дружество „Бултраш” и „Марица енерджи”, което е дъщерно на централата. Обявленията бяха публикувани и в димитровградски новинарски сайт.

Наша проверка в регистрите на РИОСВ-Хасково установи, че по повод тези инвестиционни намерения, през юни 2019 г. екоинспекцията е издала две решения по отношение на съответните възложители. С тях РИОСВ прекратява процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС, в т.ч. и съвместната процедура по чл.31 от Закона за биологичното разнообразие. От решенията е видно, че инвеститорите са представили непълна и неточна информация, и са получили конкретни указания и срокове от екоинспекцията да я допълнят и представят. На 7 май тази година възложителите са внесли част от изисканата им допълнителна информация и документация, за която РИОСВ отново констатирала че, е непълна и недостатъчна за продължаване и приключване на процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС. К

онстатирано е също, че няма достатъчно информация за условията при които ще се съхраняват отпадъците, в представените договори на възложителите с дружеството „ТРАШ ЕКО ПАК”. От екоинспекцията посочват още, че инвестиционните намерения трябва да се разглеждат като една инсталация за съвместно изгаряне на природен газ и RDF гориво, получено от отпадъци, независимо че с отделните части на инсталацията оперират различни юридически лица. От РИОСВ-Хасково са категорични, че инсталацията следва да получи комплексно разрешително в два аспекта: по отношение на подготовката на RDF гориво, получено от отпадъци и по отношение на изгарянето на отпадъци.

Решенията не отменят правата на възложителите за иницииране на нова процедура съгласно българското екозаконодателство. Същите подлежат на обжалване пред министъра на околната среда и водите и/или пред административния съд чрез директора на РИОСВ-Хасково.

Между впрочем, намерението на димитровградския ТЕЦ за изграждане на инсталация за съвместно изгаряне на битови и неопасни производствени отпадъци, датира още от 2013 г. Същата година централата е задействала процедура с публикуването на уведомление за инвестиционно предложение. От него е видно, че централата е възнамерявала да складира на своя площадка въпросните отпадъци – твърди битови и горими неопасни отпадъци. През 2014 г. обаче процедурата по преценка на ОВОС е била прекратена от РИОСВ-Хасково, по желание на централата. Решението обаче е подлежало на обжалване по съответния правен ред.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?