DGNEWS.EU

Няма африканска чума по свинете в Хасковско. Опасността остава.

Няма африканска чума по свинете в Хасковско. Опасността остава.
Снимка: Областна администрация - Хасково
Jul 24
14:22 2019

Няма регистрирани случаи на болни свине от африканска чума в Хасковска област, отчетоха ветеринарните власти на заседание Областната епизоотичната комисия днес. Към по-отговорно отношение на всички институции и граждани, за да не допуснем влизането на заболяването на наша територия, призова областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Стриктно се изпълняват превантивните мерки, отчете комисията. Областно пътно управление Хасково интензивно почиства всички републикански пътища и отбивки за почивка, както и зона от 20 км на граничните пунктове, отчетоха от там.

От ОДБХ докладваха, че в региона вече се извършва преброяване на неидентифицираните прасета в т.нар. „заден двор“, а резултатите ще бъдат обобщени следващата седмица.

„Вече се сбъдна най-големият ни страх. Африканската чума влезе в  индустриален обект в Северна България. Това е заболяване, което води до огромни икономически щети, а въпросът за неговото овладяване е част от националната сигурност“, каза директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев. „Най-тревожното е, че след цялата разяснителна кампания, все още има хора, които си позволяват в тази сложна епизоотична обстановка, да транспортират прасета от „заден двор“, да изнасят за продажба животни без документи и без ясен здравен статус. Това е недопустимо!“, категоричен е д-р Илиев. Той предупреди, че за сега при проверките са налагани само актове, но вече ще се пристъпи към най-крайната мярка - незабавно евтаназиране на животното, предупреди той.

Другата голяма опасност за разпространението на чумата са фуражите. „Сега се правят фуражи от места, където е имало диви свине и без обработка се продават на личните стопани. Това е огромна опасност“, категоричен е д-р Илиев. „Апелирам към стопаните и земеделците, да не купуват и продават свине в този период. Защото не ветеринарите сме виновни, че стигаме до тези крайни мерки“, обобщи той.

Горските стопанства започват отстрел на дивите свине, отчете директорът на Държавното горско стопанства инж. Любомир Илиев.  

Зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова призова, пътуващите туристи, особено в Румъния, да бъдат особено внимателни. При възможност да не внасят храни от северната съседка. Тя призова тур-операторските фирми да предупреждават туристите, че с внасянето на храни от там, хората могат да станат неволни разпространители на чумата. 

„Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева проведе в Харманли извънредна среща с институциите от областта, за да провери превантивните мерки, които сме взели“, съобщи областният управител на Хасково. „Целта на Министерството на земеделието е да координира мерките, които са предприети за недопускане на заболяването“, уточни Станислав Дечев. „Оценката за работата на хасковските институции е, че всички служби работят в координация и изключително отговорно за неразпространение на заразата. Но това не трябва да ни успокоява, а да продължим да работим все така оперативно“, обобщи областният управител и насрочи за следващата седмица ново заседание на Областната епизоотична комисия.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?