DGNEWS.EU

Филмът „Когато започне войната“ представя Дом-музей „Пеньо Пенев”

Филмът „Когато започне войната“ представя Дом-музей „Пеньо Пенев”
Jul 24
12:12 2019

Документалният филм „Когато започне войната“ ще могат да гледат димитровградчани в Дом-музей „Пеньо Пенев” утре от 17:30 часа. Прожекцията е поредната от съвместната инициатива на музея и КинеДок за представяне на съвременно европейско документално кино, извън традиционните киносалони. Филмът на 38-годишния чешки режисьор Ян Геберт е част от селекцията на продукциите за 2019 г.

„Когато започне войната“ е участвал в програма „Панорама“ на „Берлинале“ през 2018 г. и е част от тазгодишната селекция на фестивала „Карлови Вари“.

Филмът разказва за на пръв поглед приятния живот на Петър. Той кара нова мощна кола, има красива приятелка и отскоро е студент. Истинският му живот обаче е коренно различен. Той е ръководител на паравоенна организация на име „Словашки стражи“, в която участват стотици младежи пред равнодушния поглед на властите. Обученията им в гората са сурови и тежки, а целта на ръководителя е проста – да създаде дисциплина във връстниците си, а след тях да се прехвърли върху държавата и да влезе в политиката.

Усърдието, с което младежите симулират военно обучение, илюстрира настроенията, обзели голяма част от политическия свят днес – лидери, които проповядват националистически идеи и се борят срещу въображаеми врагове под претекст, че защитават традиционни ценности. Вижте историята на словашкия Динко...

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?