DGNEWS.EU

КРИБ-Хасково отличи 14 социално отговорни компании и личности в областта

КРИБ-Хасково отличи 14 социално отговорни компании и личности в областта
Jul 16
17:21 2019

14 компании от област Хасково бяха отличени с наградите „Гласът на българския бизнес” от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)-Хасково днес. Отличията се връчват за седма поредна година на социално отговорни компании - партньори на общини за 2018 г. „Област Хасково се променя от гледна точка на инвестиции, на кадри и на желанието на хората да останат в региона. Те ще останат ако има бизнес, който заедно с администрациите, общините и образователните институции работят да запазят региона. Радвам се, че сте днес тук за да споделим днешния празник”, заяви в приветствието си към участниците във форума председателят на КРИБ-Хасково Стефан Димитров.

Официални гости на церемонията бяха вицепремиерът по икономическата и демографска политика Марияна Николова, зам.-председателят на УС на КРИВ проф. Николай Вълканов, областен управител Светослав Дечев, помощник аташе в генералното консулството на Турция в Пловдив Хюсеин Гюлмез, ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева, представители на бизнеса, кметове на общини, малки населени места и др.

На церемонията вицепремиерът Марияна Николова заяви, че правителството провежда активна политика към създаването и укрепването на среда, която благоприятства развитието и прилагането на социално отговорни политики и практики. „Предстои приемане на Стратегия за корпоративна социална отговорност 2019-2023 г. чиято цел е политическата ангажираност на правителството за подобряване качеството на живот на хората посредством прозрачни и социално-отговорни бизнес практики”, съобщи още тя. По думите на вицепремиерът, когато компаниите отделят средства за реализацията на социални програми, бизнесът им се позиционира на друго ниво и действията им заслужават адмирации.  

Тази година 11 фирми от региона получиха наградите за социално-отговорни компании. Те бяха номинирани от общините Хасково, Свиленград, Минерални бани и Харманли. Отделно на церемонията КРИБ-Хасково връчи 4 специални награди на личности и на фирми, които отидоха при хасковските фирми „Еко традекс груп”, „Евро път 2005” и „Донидо”.

За привличане на чужди инвестиции в област Хасково бе отличен областният управител Станислав Дечев, а за изключителни заслуги за въвеждане на противоградна система в областта - депутатът д-р Георги Станков. Третата специална награда на КРИБ-Хасково за вдъхновяващ визионер, дългогодишен кмет, променящ средата и стимулиращ развитието на региона получи кмета на Свиленград инж.Георги Манолов. Четвъртата специална награда отиде при кмета на Хасково Добри Беливанов за политиката по въвеждането на енергийна ефективност.

Церемонията се превърна в своеобразен барометър за икономическото развитие на региона, с изнесените актуални данни за възможностите за развитие в област Хасково, подобряване на пазара на труда и привличането на млади хора. Данните и различни икономически показатели бяха представени и коментирани от гост-лектори.

Изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова съобщи, че за разлика от икономическите центрове София и Пловдив, които имат периферия около себе си, която усеща ефекта от инвестициите в тези градове, то в Хасково този процес тепърва стартира. Очакванията са в следващите години Хасково да се разраства към Стара Загора и други градове. Тя посочи, че като над 60% от добавената стойност на област Хасково е в сферата на услугите.

На форума бяха представени още икономически анализи и изследвания за състоянието на бизнес средата, държавните регулации за бизнеса, образованието, формирането на възнагражденията и на придобивките за заетите в бизнеса и др. Лекторите бяха от Аграрния университет в Пловдив, Института за дясна политика, от „Индустриална зона Загоре“ и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?