DGNEWS.EU

Президентът удостои с държавно отличие Христо Панев и дейци на културата

Президентът удостои с държавно отличие Христо Панев и дейци на културата
Снимка: www.president.bg
Jul 11
11:39 2019

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на 10 юли.

С орден „Стара планина“ първа степен бяха наградени театралните и филмови актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов за заслуги в областта на културата и изкуството.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен беше удостоен художникът и почетен гражданин на Димитровград Христо Панев. Творецът заедно с брат си – художникът Панчо Панев превърнаха роденото си село Крепост в художествена галерия на открито, изрисувайки над 10 сгради като училище, читалище, храм и др.  

С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен бяха отличени актьорът и театрален режисьор Андрей Аврамов и председателят на гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер“ Трифон Павлов.

Държавният глава връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие на клавирния педагог, преподавател и дългогодишен директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Милка Митева.

„За мен е чест да връча висши държавни отличия на творчески дейци и общественици с безспорен авторитет, чиито имена се превърнаха в символ на цяла епоха от културното развитие на страната“, заяви държавният глава в словото си на церемонията. Радев подчерта, че отличията отразяват признателността, респекта и обичта на цялото ни общество към личностите, които са вложили огромна творческа енергия, съграждаща сила и лично достолепие в образа на съвременна България. „Примерът на културната ви мисия е респектиращ и вдъхновяващ не само у нас, но и отвъд пределите на страната. Вашите постижения са повод за лично удовлетворение, но също така са обществен капитал с висока стойност“, обърна се президентът към наградените и гостите на церемонията.

Ириней Константинов благодари от името на удостоените с висши държавни отличия. „Нашата работа е свързана с публиката, която през цялото време ни е вдъхновявала, критикувала и ни е гледала със затаен дъх. От нея сме черпили вдъхновение, тя е била и наш съдник, но времето ще отсъди колко дълго ще останем в нейната памет“, заяви той. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?