DGNEWS.EU

Абсолютно забранено е паленето на стърнища, сухи треви и отпадъци

Абсолютно забранено е паленето на стърнища, сухи треви и отпадъци
Jul 10
14:58 2019

През летния сезон е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки. Това напомнят от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението заради високия риск от възникване на пожари в горски и земеделски фонд.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, предупреждават пожарникарите.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност.

Пожарникарите, разчитат и на отговорността на собствениците и ползвателите на селскостопански земи, с оглед осигуряване техническата изправност но селскостопанската техника и напомнят, че кметовете на населени места имат ангажимента за разораване на негорима ивица около гробищни паркове и сметища.

Огнеборците препоръчват да не се пали огън на открито в селските дворове, в междублоковите пространства, в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности, а също и във ветровито време. Вятърът способства за бързо разпространение на пожара и това е особено страшно, ако е в близост до горски масив или постройки.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?